Στη σειρά "Photo Stories" αναδεικνύουμε φωτογραφίες Ελλήνων φωτογράφων, ψάχνοντας πάντα την ιστορία πίσω από τις εικόνες! Μέσα από αυτή τη σειρά άρθρων ευελπιστούμε να γνωρίσουμε τους φωτογράφους που παρουσιάζονται, αλλά και να μάθουμε τα μυστικά τους πίσω από αυτές τις εντυπωσιακές λήψεις!

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με μία φωτογραφία της Έλενας Κωνσταντινίδου η οποία μάλιστα ξεχώρισε και στις 17 καλύτερες φωτογραφίες του 2017!

Η Έλενα είναι μία σπουδαία φωτογράφος παιδικής και οικογενειακής φωτογραφίας. Πριν μας μιλήσει για τη φωτογραφία της, πάμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την φωτογράφο. 

 

Η Έλενα Κωνσταντινίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όμως την τελευταία δεκαετία βρέθηκε στο Σύδνεϋ, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια κατοικεί στο Λονδίνο. Η φωτογραφία, όμως, δεν ήταν πάντα το χόμπι της. Σπούδασε πληροφορική και εργάστηκε στον τομέα αυτόν για 8 περίπου χρόνια. Όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε να σταματήσει από τη δουλειά λόγω εγκυμοσύνης, ξεκίνησε μαθήματα φωτογραφίας online, από όπου απέκτησε και το "Δίπλωμα Επαγγελματικής Φωτογραφίας".

Την εποχή εκείνη βρισκόταν στην Αυστραλία χωρίς γνωστούς και φίλους κι έτσι η κόρη της, μωρό ακόμα, ήτανε το μοναδικό και, φυσικά, το καλύτερο μοντέλο της! Κάπως έτσι μπήκε στον χώρο τού παιδικού πορτραίτου και σιγά σιγά ξεκίνησε να εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας φωτογράφος, παιδικής και οικογενειακής φωτογράφισης.

 

 

Η Έλενα Κωνσταντινίδου μιλάει στο photocontest.gr για τη λήψη της:

 

"Στη παρακάτω φωτογραφία είναι ο γιος μου, 4 ετών. Εκείνη τη μέρα αποφασίσαμε να πάμε βόλτα στο πάρκο για να βγάλουμε φωτογραφίες. Ξεκινήσαμε κατά τις 11:00, για τα παιδιά είναι η καλύτερη ώρα γιατί είναι ακόμα σε καλή διάθεση, το μεσημεριανό αργεί ακόμα και το μόνο που θέλουν είναι να παίξουν.

Ο καιρός στο Λονδίνο είναι σχεδόν πάντα μουντός, κάτι το οποίο θεωρώ απαραίτητο για τη λήψη παιδικών πορτραίτων. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε σκιές, τα πρόσωπά τους βγαίνουν λαμπερά και η όλη φωτογραφία δείχνει να έχει ένα ματ τελείωμα. Σημαντικό επίσης στοιχείο όταν φωτογραφίζουμε σε μουντό καιρό είναι η ύπαρξη κάποιου φωτεινού στοιχείου, στη συγκεκριμένη περίπτωση το μπλουζάκι του Ιάσονα. Το κόκκινα το διάλεξα γι αυτόν ακριβώς το λόγο και πιστεύω ταιριάζει πολύ."

 

 

"Σχετικά με τον εξοπλισμό, χρησιμοποίησα την Canon 5D Mark III, με φακό Canon 135mm f/2.0. Τα settings ήταν f/2.2, 1/320, ISO 100 για τους εξής λόγους:

  • Για το βάθος πεδίου ξεκινάω πάντα με μάξιμουμ τιμή το f/2.8 και ανοίγω σταδιακά το φακό βάση του φωτόμετρου.
  • Για την ταχύτητα ξεκινάω με μίνιμουμ τιμή 1/250sec λόγω του ότι τα παιδιά συνεχώς κινούνται.
  • Φυσικά προσπαθώ να έχω όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο. 
  • Χρησιμοποιώ spot metering και μετράω πάντα το δέρμα στο πρόσωπο του παιδιού, ενώ εστιάζω στα μάτια.
  • Φωτογραφίζω πάντα RAW 
  • Επιλέγω prime (σταθερούς) φακούς για μεγάλα διαφράγματα. (135mm f/2, 50mm f/1.4 κτλ)

 

Η επεξεργασία έγινε με Lightroom, όπου διορθώνω το White Balance (συνήθως ζεσταίνω τη φωτογραφία αυξάνοντας το κίτρινο), το Tone (διορθώνω το Exposure, συνήθως ρίχνω τα Highlights και αυξάνω τα Shadows) καθώς επίσης αυξάνω το Vibrance. Έπειτα Photoshop, όπου δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ροή. Συνήθως δουλεύω με Curves για να διορθώσω τα χρώματα και τις αντιθέσεις.

Επιπλέον, για τη συγκεκριμένη φωτογραφία χρησιμοποίησα ενα Leaves Overlay από την Jessica Drossin. Είχα σκοπό να το χρησιμοποιήσω όταν έβγαζα τη φωτογραφία γι’ αυτό και διάλεξα το συγκεκριμένο σημείο όπου τα φύλλα των δέντρων μοιαζουν πολύ με αυτά του overlay"

 

 

Σας προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά και στις υπόλοιπες φωτογραφίες τής Έλενας, καθώς έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον!

Παρακάτω σας δείχνουμε μερικές ακόμη δικές μας επιλογές, αλλά περισσότερη δουλειά της μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ή στο προφίλ της στο Instagram.

Φυσικά ακολουθήστε την Έλενα Κωνσταντινίδου και στο προφίλ της στο photocontest.gr