Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποιούμε DSLR φωτογραφική μηχανή, γνωρίζουμε όμως πώς αυτή λειτουργεί; Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια μια μικρή ανάλυση πάνω στον βασικό τρόπο λειτουργίας της.

 

Η αρχή της ιστορίας

Ο πρώτος ο οποίος ασχολήθηκε ήταν ένας Κινέζος φιλόσοφος ονόματι Mozi (470 - 390 π.Χ.) ο οποίος παρατήρησε πειραματικά και περιέγραψε τον σκοτεινό θάλαμο ονομάζοντάς τον "πιάτο συλλογής" ή "κλειστό δωμάτιο θησαυρού". Λίγο αργότερα, ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) στο βιβλίο του με τίτλο "Προβλήματα", περιγράφει τη δημιουργία ειδώλου από το φως, όταν αυτό περνά σε ένα σκοτεινό θάλαμο από μία μικρή οπή.

Η λειτουργία του σκοτεινού θαλάμου (Camera Obscura) είναι πολύ απλή: παίρνουμε ένα μαύρο κουτί και το κλείνουμε ερμητικά έτσι ώστε μέσα να υπάρχει το απόλυτο σκοτάδι. Στη συνέχεια, δημιουργούμε στη μια πλευρά του κουτιού μια πολύ μικρή οπή από την οποία επιτρέπουμε να περάσει μια λεπτή λωρίδα φωτός.

Το αποτέλεσμα είναι μέσα στο κουτί να βλέπουμε ανεστραμμένο το είδωλο που βρίσκεται εκτός του κουτιού (σχήμα 1).

 

σχήμα 1

 

Αναλογική φωτογραφική μηχανή SLR

Ο τρόπος λειτουργίας της αναλογικής φωτογραφικής μηχανής είναι απλός, μιας και βασίστηκε στη λειτουργία του σκοτεινού θαλάμου (Camera Obscura).

Όπως παρατηρούμε στο σχήμα 2 έχουμε μια φωτογραφική μηχανή μαζί με τον φακό .

Μέσα στον φακό τοποθετούμε το διάφραγμα (apperture), δηλαδή μια ίριδα μεταβαλλόμενης διαμέτρου, η διάμετρος της οποίας ρυθμίζει την ποσότητα φωτός που περνάει από το άνοιγμά της.

σχήμα 2

 

Η τιμή τού διαφράγματος περιγράφεται με βαθμούς "f". Όσο ο αριθμός του f μικραίνει, τόσο το διάφραγμα ανοίγει, επιτρέποντας να περάσει μεγαλύτερη ποσότητα φωτός και αντίστοιχα όσο μεγαλώνει η τιμή του f, το διάφραγμα κλείνει, επιτρέποντας να περάσει μικρότερη ποσότητα φωτός (σχήμα 3).

Περισσότερα για τη λειτουργία του διαφράγματος μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας Back to Basics

 

Σχήμα 3

 

Ακολουθώντας τη διαδρομή του φωτός, φτάνουμε στον μηχανισμό του σκόπευτρου. Το σκόπευτρο μας επιτρέπει, όταν τοποθετούμε το μάτι μας σε αυτό, να δούμε τι θα φωτογραφίσουμε. Με έναν πλάγιο καθρέπτη και μια πολύπλοκη διαδρομή του φωτός ανάμεσα σε καθρέπτες (Pentaprism ή pentamirror) το φως φτάνει στο μάτι μας (σχήμα 4).

Σχήμα 4
 

Πίσω από τον καθρέπτη είναι τοποθετημένος ο φωτοφράκτης ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως κλείστρο (shutter) (σχήμα 5).

 

 

Σχήμα 5

 

Η δουλειά του κλείστρου είναι να ανοίγει κάθε φορά που πατάμε το κουμπί λήψης, αφήνοντας το φως να φτάσει μέχρι το φιλμ. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα μείνει ανοιχτό το κλείστρο, επιλέγεται από τον φωτογράφο (σχήμα 6).

Σχήμα 6

 

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος της έκθεσης (αργή ταχύτητα κλείστρου), τόσο περισσότερο φως θα περάσει. Αντίστοιχα, όσο μικρότερος είναι ο χρόνος έκθεσης (γρήγορη ταχύτητα κλείστρου), τόσο λιγότερο φως θα περάσει (σχήμα 7).

 

Σχήμα 7

 

Περισσότερα για τη λειτουργία του κλείστρου μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας Back to Basics

 

Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR

Οι διαφορές της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής με την αναλογική φωτογραφική μηχανή δεν είναι μεγάλες. Την κύρια διαφορά την κάνει η μέθοδος λήψης και αποθήκευσης, αφού πλέον χρησιμοποιούμε αισθητήρες στη θέση των φιλμ και ψηφιακές μνήμες. Επίσης, σε όλες τις σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουμε τη δυνατότητα να δούμε το αποτέλεσμα της λήψης μας μέσα από την οθόνη, καθώς και να πραγματοποιήσουμε λήψη μέσα από αυτή αντί για να χρησιμοποιήσουμε το σκόπευτρο (λειτουργία live view).

Ο τρόπος που λειτουργεί το live view είναι απλός: ο καθρέπτης ανασηκώνεται, το σκόπευτρο σκοτεινιάζει και οι "κουρτίνες" του κλείστρου ανασηκώνονται και μένουν ανοιχτές. Ετσι, το φως φτάνει ως τον αισθητήρα και το θέμα μας απεικονίζεται στην οθόνη.

Επομένως, και στην ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, η λειτουργία είναι παρόμοια με αυτή της αναλογικής (σχήμα 8).

Σχήμα 8

 

Αν έχετε ακόμη αναπάντητα ερωτήματα για το πώς λειτουργεί η φωτογραφική μηχανή, γράψτε μας στα σχόλια.