Είμαι σίγουρος πως πολλοί έχουν βρεθεί να προσπαθούν να συντονίσουν μία ομάδα ατόμων προκειμένου να βγουν μία φωτογραφία. Τι συμβαίνει όμως τις περισσότερες φορές; Κάποιος θα κοιτάξει αλλού, κάποιος θα βγει με κλειστά μάτια, κάποιος θα γελάει και κάποιος άλλος θα πει "ελα, ελα, πάμε άλλη μία γιατί δεν πρόσεχα"...

Όσο περισσότερα τα άτομα, τόσο πιο δύσκολη η δουλειά του φωτογράφου, καθιστώντας τη φωτογράφηση μαζικών πορτραίτων ένα αρκετά δύσκολο "είδος" φωτογραφίας. Επειδή, όμως, ως φωτογράφοι οφείλουμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς, πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τέτοιες περιπτώσεις:

 

Μην τοποθετείς τα πρόσωπα στην ίδια ευθεία

Είναι η πρώτη θέση που θα επιχειρήσουν, κατά πάσα πιθανότητα, να πάρουν οι άνθρωποι που θα έχεις απέναντί σου. Ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα κεφάλια τους περίπου στο ίδιο ύψος. Απόφυγέ το! Δεν έχει να σου προσφέρει τίποτα πέρα από ένα ανιαρό κάδρο. Καθοδήγησε τα άτομά σου αναλόγως τα ύψη τους, δημιουργώντας ένα πιο ενδιαφέρον κάδρο, χρησιμοποιώντας πιθανόν και αντικείμενα από τον γύρω χώρο, πχ σκαλιά, μία καρέκλα κλπ.

 

Βεβαιώσου ότι φαίνονται όλοι

Ακούγεται προφανές, αλλά πέρα από σημαντικό είναι και εξίσου πιθανό να συμβεί. Μέσα στην προσπάθεια σου να οργανώσεις όλα τα άτομα που έχεις απέναντί σου, είναι πολύ πιθανό κάποιος να κρύβεται από κάποιον άλλον ή να παρεμβάλεται κάποιο εμπόδιο μπροστά του και να μην το έχει αντιληθφεί. Για το λόγο αυτό, πριν κάνεις το τελικό κλικ, βεβαιώσου ότι έχεις διπλοτσεκάρει πως όλα τα πρόσωπα είναι εξίσου ορατά στην τελική σου εικόνα.

 

 

Μην αφήνεις κενά

Μπορεί ο αρνητικός χώρος να παίζει σημαντικό ρόλο στη φωτογραφία γενικότερα, όμως δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο σε αυτή την περίπτωση. Τοποθετώντας ένα από τα άτομα πιο μακριά από τους υπόλοιπους, δίνεις την εντώπωση ότι δεν ανήκει στο σύνολο ή ότι δεν είναι ίσης αξίας με τους υπόλοιπους. Επομένως, αν δεν έχεις σκοπό να κάνεις κάτι τέτοιο επίτηδες, να έχεις το νου σου πως πρέπει να είναι όλοι μαζεμένοι κοντά, γιατί πολύ πιθανό κάποιος να έχει ξεχαστεί και να έχει ξεφύγει από το σύνολο άθελά του.

 

Ανακάτεψε τη σύνθεσή σου

Τα άτομα μέσα στο κάδρο σου αποτελούν τα υλικά σου και κάθε υλικό έχει τα δικά του στοιχεία. Ο υπεύθυνος για να τοποθετήσει τα υλικά αυτά σωστά, είσαι αποκλειστικά εσύ. Παρατήρησε τα ρούχα τους, τα χρώματά τους, τα ύψη τους, το φύλο τους. Φτιάξε την κατάλληλη σύνθεση προκειμένου να αποφύγεις ένα βαρετό κάδρο. Μη διστάσεις να τους αλλάξεις θέση!

 

 

Βάλε κίνηση

Ένας ακόμη τρόπος για να αποφύγεις μια βαρετή φωτογραφία, είναι να προτείνεις στο κοινό που έχεις απέναντί σου, να κάνει κάτι. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για μία οικογενειακή φωτογραφία, μπορείς να πεις στα παιδια να τρέξουν να αγκαλιάσουν τη μαμά τους. Βάλε φαντασία και κίνηση στην εικόνα! Τέτοιες ενέργειες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες όταν έχεις να κάνεις με μικρά παιδιά τα οποία συνήθως αδυνατούν να καθίσουν όπως τους λες.

 

Γίνε το αφεντικό

Μία φωτογράφηση μαζικών πορτραίτων έχει να κάνει κατά 90% με την οργάνωση και το στήσιμο των ατόμων και 10% με τη λήψη τής φωτογραφίας. Δεν υπάρχει χώρος για ντροπές. Αν θες να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει να δίνεις εντολές στον καθένα για το πού θέλεις να πάει. Εκείνη τη στιγμή εσύ είσαι το αφεντικό κι όλοι περιμένουν από εσένα να τους πεις τι να κάνουν. Αν δεν γνωρίζετε τα άτομα αυτά και δεν έχετε οικιότητα απέναντί τους, μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον τρίτο να τους δίνει εντολές ως το δικό σας φερέφωνο.

 

Όπως είπα και στην αρχή, αυτό το "είδος" φωτογραφίας είναι απαιτητικό και η καλή οργάνωση και το στήσιμο είναι πιο σημαντικό από τις φωτογραφικές γνώσεις. Συνδυάζοντας, λοιπόν, τις δικές σου φωτογραφικές γνώσεις με τις παραπάνω συμβουλές, πιστεύω ότι με λίγη εξάσκηση θα είσαι έτοιμος να σταθείς απέναντι σε οποιοδήποτε πλήθος ατόμων και να το αποτυπώσεις όπως πρέπει στην κάμερά σου.