Οι κάμερες των smartphones έχουν αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με ολοένα και περισσότερες δυνατότητες, προσφέροντας φωτογραφίες και βίντεο σε υψηλή ανάλυση. Η ποικιλία των μοντέλων είναι τεράστια με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει ένα "χάος" με τις δυνατότητες του κάθε smartphone. 

Το Dxo Mark δημοσίευσε την έρευνα που πραγματοποίησε για το 2019, κατά την οποία δοκιμάστηκαν 31 smartphones κάθε εταιρείας και κατηγορίας, από φθηνότερα μέχρι τα πιο ακριβά.

"Όπως αναμενόταν, τα smartphones του 2019 συγκέντρωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με του 2018 και η συνολική τους βαθμολογία αποτελεί ένα καλό δείγμα για τις all-around δυνατότητες των smartphones" αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα του DxO Mark.

Ας περάσουμε στις κατηγορίες της έρευνας:

 

Καλύτερο all-around smartphone

Στην all-around κατηγορία τα Huawei Mate 30 Pro και Xiaomi CC9 Pro Premium Edition (Xiaomi Mi Note 10) αναδείχθηκαν ισάξια στον βαθμολογικό πίνακα.

 

 

Το Huawei Mate 30 Pro αναδείχθηκε καλύτερο στη λήψη φωτογραφιών, κυρίως λόγω της αρτιότερης διαχείρισης του θορύβου, ενώ το Xiaomi Note 10 αποδίδει καλύτερα στις λήψεις με ζουμ. Στα του βίντεο, το Xiaomi υπερτερεί σε ελάχιστα σημεία έναντι του Huawei λόγω του καλύτερου color rendering, των χαμηλότερων επιπέδων θορύβου και της πιο αξιόπιστης αυτόματης εστίασης.

 

 

"Και τα δύο smartphoneαποτελούν εξαιρετικές επιλογές για mobile photographers οι οποίοι χρειάζονται κορυφαίες επιδόσεις σε φωτογραφία και βίντεο, σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού."

 

Καλύτερο smartphone για λήψη βίντεο

 

 

Στην κατηγορία αυτή, το Ιphone 11 Pro Max αναδείχθηκε πρώτο, παρ' όλο που συγκεντρώνει ίδια βαθμολογία με το Xiaomi CC9 Pro Premium Edition​​ (Xiaomi Mi Note 10). Το 11 Pro Max υπερτερεί λόγω του ενεργού HDR κατά τη λήψη βίντεο, το οποίο προσδίδει ευρύ dynamic range, αλλά και του καλύτερου οικοσυστήματος mobile video.

Το color rendering είναι πολύ καλό, η αυτόματη εστίαση προσφέρει ομαλές μεταβολές και καλές tracking ικανότητες και η σταθεροποίηση κάνει καλή δουλειά, κρατώντας τις περισσότερες φορές σταθερά τα πλάνα.

 

Καλύτερο smartphone για ζουμ

 

 

Η κατηγορία αυτή έχει ξεκάθαρο νικητή το Xiaomi CC9 Pro Premium Edition (Xiaomi Mi Note 10) το οποίο συνέτριψε τον ανταγωνισμό χάρις στους δύο τηλεφακούς που διαθέτει.

 

Με τις επιλογές του 2x και 4x ζουμ, το Note 10 κάνει την καλύτερη δουλειά από όλα τα υπόλοιπα smartphones που δοκιμάστηκαν.

 

Καλύτερη υπερ-ευρυγώνια κάμερα σε smartphone

 

 

Το Samsung Galaxy Note10+ 5G προσφέρει την πιο ευρεία γωνία (12mm) από όλα τα υπόλοιπα smartphones, με πολύ καλή ποιότητα φωτογραφιών τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους με τυπικό φωτισμό.

 

Καλύτερο smartphone για νυχτερινές λήψεις

 

 

Κορυφαίο στην κατηγορία νυχτερινών λήψεων αναδείχθηκε το Huawei Mate 30 Pro, λαμβάνοντας υπόψιν την έκθεση, την χρωματική απόδοση των φωτογραφιών και την διαχείριση του θορύβου σε συνθήκες με λίγο φως.

Το Mate 30 Pro ενσωματώνει night mode το οποίο αποδίδει πολύ καλές λήψεις με σωστή έκθεση και χαμηλά επίπεδα θορύβου. Υπάρχουν κάποια θέματα στα χρώματα σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο το Mate 30 Pro υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού στις λήψεις σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες.