Τι είναι το Flare και το Ghosting;

Πρόκειται για ελαττώματα με εμφανή σημάδια τα οποία απεικονίζονται στις φωτογραφίες μας και προέρχονται από μια κοινή αιτία: μία ή και περισσότερες δυνατές πηγές φωτός που είναι μέσα ή και έξω από το κάδρο μας. Συνηθισμένες πηγές των προβλημάτων αυτών είναι συνήθως ο ήλιος, το φεγγάρι ή οποιαδήποτε πολύ δυνατή πηγή φωτός της οποίας η ακτίνες χτυπάνε απευθείας τον φωτογραφικό μας φακό. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα έγκειται στις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις που συμβαίνουν εντός του φακού μας και στο διάστημα μεταξύ του φακού μας και του αισθητήρα τής φωτογραφικής μηχανής μας.

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του contrast τής φωτογραφίας από λίγο έως και σε τόσο υπερβολικό βαθμό που έχουμε ένα "πέπλο" φωτεινής απόχρωσης του χρώματος της πηγής μας σε όλο το κάδρο (Flare), καθώς και διάφορα σημάδια σε σχήματα (Orbs) (σαν το διαφράγμά μας) κατά μήκος τής νοητής ακτίνας τής πηγής φωτός μας (Ghosting).

 

Χαρακτηριστική φωτογραφία όπου έχουμε έντονο Lens Flare, πέπλο και μεγάλη απώλεια contrast στην εικόνα μας

 

Εδώ έχουμε μια εικόνα που επηρεάστηκε ελαφρά από το φαινόμενο Lens Flare

 

Πολύ ελαφρύ Lens Flare και ελαφρύ Ghosting (βλέπετε τα φωτεινά σχήματα σαν το διάφραγμα του φακού, καθώς και το πράσινο artifact στην φωτισμένη πέτρα κεντρικά στο κάτω μέρος του κάδρου

 

Υπάρχει και ένα "υποείδος" Ghosting, που μπορεί να το δείτε στις φωτογραφίες σας, σε κάποιες μηχανές και υπό συνθήκες μπορεί πέραν από τα κλασικά σημάδια Ghosting, να σας εμφανιστούν και άλλα περίεργα παρομοίου σχήματος σημαδάκια με κόκκινο χρώμα, αυτά είναι τα λεγόμενα "Red Sensor Ghosts" που είναι artifacts που προέρχονται από τις αντανακλάσεις του φωτός που από τον αισθητήρα έκαναν ανάκλαση πίσω προς τον φακό και πάλι πίσω στον αισθητήρα.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε μηχανές που έχουν μικρό Focal Flange Distance όπως οι περισσότερες Mirrorless και Compact μηχανές (εμφανίζεται όμως και σε κάποιους συνδυασμούς φακών και DSLR) και πέραν από το να έχετε την πολύ φωτεινή πηγή μέσα ή πλησίον του κάδρου σας, είναι και η ταυτόχρονη χρήση αρκετά κλειστού διαφράγματος (π.χ. f/16, f/22, κλπ)

 

Γιατί συμβαίνει όμως; Συμβαίνει σε όλους τους φακούς;

Στην προσπάθεια των σχεδιαστών φακών να διορθώσουν τα διάφορα προβλήματα (όπως π.χ. το Chromatic Aberration, το Comatic Aberration, το Diffraction, τον Αστιγματισμό κ.ά.), προστίθενται στον σχεδιασμό του φακού διάφορα είδη οπτικών στοιχείων οι οποίοι ναι μεν διορθώνουν ή ελαττώνουν τις επιπτώσεις ενός ελαττώματος, αλλά δυστυχώς επηρεάζουν αρνητικά ένα ή και περισσότερα από τα υπόλοιπα φαινόμενα. Ακόμα και αν καταφέρναμε να φτιάχναμε τα κατάλληλα οπτικά στοιχεία τα οποία θα εξουδετέρωναν όλα αυτά τα ελαττώματα επιτυχώς, πάλι θα είχαμε κάποιο πρόβλημα, είτε νέες αντανακλάσεις ή κακή εστίαση των δεσμών φωτός λόγω του πλήθους των οπτικών στοιχείων, είτε άλλα ελαττώματα όπως π.χ. το Focus Breathing, αργή εστίαση, χειρότερη μετάδοση φωτός, κλπ.

Δυστυχώς, όπως και τα περισσότερα ελαττώματα, το Flaring και το Ghosting εμφανίζονται σε όλους τους φακούς ανεξαρτήτως κατασκευαστή, είδους και σχεδίασης. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να ακολουθήσουμε κάποιες οδηγίες και τεχνικές ώστε να τα αποφύγουμε ή έστω να τα διαχειριστούμε κατά τη διαδικασία της φωτογράφισης.

 

Πώς τα αντιμετωπίζουμε λοιπόν;

  1. Βγάζοντας την πηγή φωτός που προκαλεί το Flaring ή και Ghosting από το κάδρο (ή αν είναι ήδη εκτός κάδρου να την βγάλουμε ακόμα πιο έξω μέχρι να σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα.)
  2. Επειδή προφανώς πολλές φορές αυτά που περιγράφω στην 1η λύση δεν είναι επιθυμητά είτε γιατί θέλετε την πηγή φωτός στην φωτογραφία σας ή δεν θέλετε να αλλάξετε την γωνία λήψης, υπάρχει λύση και για αυτές τις περιπτώσεις: Βασική προϋπόθεση είναι η χρήση τριπόδου. Αφού λοιπόν βάλουμε την κάμερά μας στο τρίποδο, καδράρουμε και βρούμε τις ρυθμίσεις, τραβάμε μια φωτογραφία κανονικά ως συνήθως, και έπειτα τραβάμε μια ακόμα φωτογραφία δίχως να κουνήσουμε την κάμερα, βάζοντας όμως το χέρι μας μέσα στο κάδρο τόσο ώστε να καλύψουμε την πηγή φωτός που προκαλεί το πρόβλημα.
    Η συνέχεια βρίσκεται στο Photoshop, όπου ενώνουμε τις δύο φωτογραφίες σε μια με την χρήση Layer Masks και κάνουμε την επεξεργασία της φωτογραφίας μας κανονικά.
  3. Σε κάποιες περιπτώσεις αρκεί η τοποθέτηση του Lens Hood (Παρασολέιγ) του φακού μας για να λυθεί το θέμα του Flaring/Ghosting.
  4. Αν έχουμε φίλτρα στον φακό μας, αν δεν μας είναι απαραίτητα, τα βγάζουμε και δοκιμάζουμε δίχως αυτά. Συνήθως επιδεινώνουν αρκετά τα φαινόμενα Flaring & Ghosting, ειδικά τα κακής ποιότητας φίλτρα.

 

Τέλος, αν σας αρέσει να συμπεριλαμβάνετε συχνά τον ήλιο ή κάποια πολύ φωτεινή πηγή φωτός στο κάδρο σας, προσπαθήστε να επιλέξετε κατά την αγορά των φακών σας τους πιο κατάλληλους για αυτή την περίπτωση. Κάποιοι φακοί έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με άλλους όσον αφορά το Flaring και το Ghosting. Ψάξτε τα σχετικά reviews, δώστε σημασία στους σωστούς reviewers και με την σωστή μεθοδολογία, δεν είναι πάντα τα "γνωστά" site αυτά με τα σωστά και έντιμα reviews :)