Οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν και μία κλασσική απορία που προκύπτει στο μυαλό κάθε φωτογράφου είναι το αν χρειάζεται να "κουβαλήσει" τη φωτογραφική του μηχανή στο ταξίδι ή "σιγά μωρέ, μια χαρά φωτογραφίες βγάζουν και τα κινητά πλέον".

Ποιός δε θα ήθελε να μπορεί να αποτυπώσει τις καλοκαιρινές του αναμνήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Να γυρίσει σπίτι του και να ξέρει ότι έχει τις σημαντικότερες στιγμές αποθηκευμένες στην κάρτα μνήμης του. Όταν όμως, για παράδειγμα, ο εξοπλισμός σου αποτελείται από μία (τουλάχιστον) DSLR και αρκετούς φακούς, τότε αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν τελικά αξίζει να κουβαλάς παντού τη μία έξτρα τσάντα για την κάμερά σου.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που χρησιμοποιούν τις διακοπές ως αφορμή για να αγοράσουν μία καινούρια κάμερα ή έναν καινούριο φακό! Κάπου στιγμή, λοιπόν, πρέπει να διαλέξεις την κάμερα των διακοπών σου και η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες.

Γι' αυτό πάμε να δούμε 5+1 σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις:

 

Αν ψάχνεις να αγοράσεις την πρώτη σου φωτογραφική μηχανή, δες το παρακάτω βίντεο:

 

1. Προτεραιότητα

Πριν καν αρχίζεις να ψάχνεις για καινούριες κάμερες ή εξοπλισμό, πρέπει να θέσεις τις προτεραιότητές σου. Αν το ταξίδι σου περιλαμβάνει αθλητικά γεγονότα ή μουσικές συναυλίες, πολύ πιθανό να χρειάζεσαι μία κάμερα με αρκετό ζουμ. Αν είσαι περιπετειώδης τύπος και οι διακοπές για σένα είναι μία ακόμη αφορμή για να καβαλήσεις τη σανίδα του surf ή να κατέβεις μια χιονισμένη βουνοπλαγιά, τότε μια ανθεκτική κάμερα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για σένα. Με το να εντοπίσεις τις δικές σου προτεραιότητες, έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά στη σωστή απόφαση.

 

2. Ευελιξία

Αν τυχόν οι προτεραιότητές σου "δείχνουν" μία κάμερα η οποία πρέπει να έχει σουπερ ζουμ, υψηλό ISO, να είναι αδιάβροχη, ανθεκτική και ...να φτιάχνει καφέ, τότε ένας καθοριστικός παράγοντας για σένα ακούει στο όνομα "ευελιξία"! Η δυνατότητα των DSLR και των mirrorless να εναλλάσσουν φακούς, τις καθιστούν την πιο ευέλικτη λύση. Φυσικά, ειδικά για τις DSLR, το πακέτο αυτό έρχεται με ένα τίμημα το οποίο δεν είναι άλλος από το βάρος και τον όγκο τού εξοπλισμού.

 

3. Φορητότητα

Έχοντας θίξει το μείζον θέμα τού όγκου, περνάμε στον τρίτο παράγοντα, την φορητότητα. Προφανώς όσο πιο μικρή είναι η κάμερα, τόσο πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να την πάρεις μαζί σου όπου κι αν πας. Γι' αυτό το λόγο ένα smartphone με πολύ καλή φωτογραφική μηχανή αποτελεί τη νούμερο ένα λύση, αν η φορητότητα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για σένα.

 

 

4. Ανθεκτικότητα

Ο τέταρτος παράγοντας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για περιμένουν πώς και πώς τις διακοπές τους προκειμένου να εξασκήσουν μία ενεργή δραστηριότητα. Ορειβασία; Κατάδυση; Ιστιοπλοΐα; Όποιο και να είναι το σπορ που θέλετε να δοκιμάσεις στις διακοπές σου, ένα είναι το σίγουρο: ότι θα χρειαστείς μία ανθεκτική κάμερα. Η καλύτερη λύση ίσως να είναι μία action cam, ωστόσο αν θέλεις να έχεις μεγαλύτερη ευελιξία μπορείς να αναζητήσεις μία αδιάβροχη και αντικραδασμική compact ή ακόμη και mirrorless.

 

5. Μέγιστο διάφραγμα

Έχοντας κατά νου, έστω και στο περίπου, τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσεις στις διακοπές σου, μπορείς να κάνεις μια εκτίμηση για το αν θα χρειαστείς μία κάμερα η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό ή όχι. Αν δηλαδή βρεθείς σε έναν κλειστό χώρο, πχ. ένα μουσείο ή μία σπηλιά, θα εύχεσαι ο φακός τής κάμεράς σου να έχει μέγιστο διάφραγμα κοντά στο f1.8, ενώ ακόμα και με f2.8 είσαι σχετικά καλά.

 

6. Τσάντα μεταφοράς

Ό,τι εξοπλισμό κι αν αποφασίσεις να κουβαλήσεις μαζί σου, καλό θα είναι να λάβεις σοβαρά υπόψιν και την τσάντα με την οποία θα τον μεταφέρεις. Αν είναι το smartphone σου τότε δε χρειάζεται να σκέφτεις κάτι πάνω σε αυτό, αν όμως καταλήξεις πως χρειάζεσαι το DSLR σώμα σου και 3-4 φακούς, τότε καλύτερα να έχεις ήδη αρχίσει να ψάχνεις (αν δεν έχεις ήδη) και για μία κατάλληλη τσάντα μεταφοράς η οποία θα έχει αρκετό χώρο για όσα θέλεις να χωρέσεις μέσα και, κυρίως, δε θα σε κουράσει όταν την φοράς στην πλάτη για πολλές ώρες.

 

Συνοψίζοντας, οι διακοπές και τα ταξίδια είναι η τέλεια αφορμή για να προμηθευτείς μία καινούρια κάμερα ή έναν νέο φακό. Όποιες και να είναι οι προτεραιότητές σου, καλό θα είναι να έχεις μαζί σου μία ευέλικτη και ανθεκτική κάμερα και πολλές δυνατότητες, καθώς και να έχεις προνοήσει έχοντας μία άνετη τσάντα μεταφοράς.

Προσωπικά, σχεδόν πάντα επιλέγω να παίρνω μαζί μου την DSLR μου με 2 φακούς (24-70mm f2.8 και 50mm f1.4) για να καλύψω κάποιο όμορφο τοπίο ή να τραβήξω ένα ωραίο πορτραίτο, και έχω σαν πιο εύκολη και πρακτική λύση το smartphone μου στο οποίο βασίζομαι για να αποτυπώσω τις πιο απλές στιγμές του ταξιδιού.

Εσείς τι προτιμάτε; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια!