Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση κλοπής του εξοπλισμού μας, μέσω της SNR Community. Υπάρχουν όμως και κάποια βασικά πράγματα που κάθε φωτογράφος χρειάζεται να θυμάται και να προσέχει ώστε να μην βρεθεί στην πολύ δύσκολη θέση τής απώλειας του εξοπλισμού του.

Η SNR Community μοιράζεται σκέψεις και πολύτιμες συμβουλές, χρήσιμες για όλους μας, είτε είμαστε σε κάποια "χαλαρή" βόλτα φωτογραφίζοντας, είτε καλύπτοντας κάποιο γεγονός. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν ξέρουμε από που μπορούμε να πάθουμε τη "ζημιά". 

 

 

  • Να έχεις πάντα τον εξοπλισμό σου αν είναι δυνατόν επάνω σου, στην τσάντα πλάτης ή περασμένους τους ιμάντες στο χέρι / λαιμό σου.
  • Αν δεν είναι εφικτό να έχεις όλο τον εξοπλισμό πάνω σου, η 2η καλύτερη λύση είναι να υπάρχει κάποιος της εμπιστοσύνης σου ο οποίος θα τον προσέχει.
  • Αν είσαι μόνος σου θα πρέπει να είναι σε σημείο με άμεση οπτική επαφή, κι ανάλογα τον αριθμό των άγνωστων ατόμων που υπάρχουν εκεί όπως και τον χώρο, η απόστασή σου από τον εξοπλισμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5-7 μέτρα.
  • Όταν βρίσκεσαι καθιστός σε κοινόχρηστο χώρο όπως πχ. καφετέρια, ο εξοπλισμός δεν θα πρέπει να είναι στην πλάτη της καρέκλας. Η καλύτερη λύση είναι να κάθεσαι έχοντας κάποιο σταθερό σημείο πίσω σου. Αλλιώς πέρασε τον ιμάντα της τσάντας στο χερούλι ή στο πόδι της καρέκλας που κάθεσαι.
  • Αν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο κι έχεις τον εξοπλισμό σου πάνω στο τραπέζι, μην απομακρυνθείς από αυτό. Αν πρέπει να λείψεις και δεν μπορείς να τον έχεις μαζί σου π.χ WC, ζήτησε από τον υπεύθυνο του καταστήματος (κι όχι τον σερβιτόρο, ο οποίος δεν μπορεί να έχει την προσοχή του συνεχώς σε αυτόν λόγω πόστου) να στον προσέχει.
  • Ποτέ δεν αφήνουμε τσάντα με εξοπλισμό εκτεθειμένο στο κάθισμα του αυτοκινήτου, είτε στο πίσω, είτε στου συνοδηγού. Ούτε όταν είμαστε εν κινήσει, πόσο μάλλον να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να απομακρυνθούμε από αυτό έστω και για μερικά μέτρα. Ο εξοπλισμός πρέπει να βρίσκεται πάντα στο πορτμπαγκάζ αθέατος και ποτέ δεν απομακρυνόμαστε από το αυτοκίνητο χωρίς να υπάρχει μέσα σε αυτό συνεπιβάτης. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να τον έχουμε πάντα μαζί μας. 
  • Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής πρέπει να ειδοποιήσεις την Άμεση Δράση – 100.