Στις 19 Αυγούστου κάθε χρόνο γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας για έναν και μόνο λόγο. Στοχεύει να εμπνεύσει τους φωτογράφους να φωτογραφίσουν περισσότερο και να μοιραστούν τις εικόνες τους με τον κόσμο.

Αφορμή για να γιορτάζεται η ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας υπήρξε η Daguerreotype. Μια φωτογραφική διαδικασία η οποία αναπτύχθηκε από τους Γάλλους Louis Daguerre και Joseph Nicephore Niepce το 1837.

Πρόκειται για την πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία του κόσμου, την οποία ο Nicéphore Niépce πέτυχε χρησιμοποιώντας μία Camera Obscura και την τεχνική της ηλιοτυπίας, με χρόνο έκθεσης 8 ώρες!

 

 

Στις 9 Ιανουαρίου 1839 η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε τη διαδικασία του Daguerreotype και στις 19 Αυγούστου του ίδιου έτους η Γαλλική κυβέρνηση αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ανακοίνωσε την εφεύρεση ως ένα δώρο "ελεύθερο στον κόσμο".

Από τότε, η 19η του Αυγούστου χαράχτηκε ως η παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας και κάθε χρόνο φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή από τους φωτογράφους ανά τον κόσμο!