Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στο Red Bull Illume Image Quest ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο redbullillume.com. Ο Vladimir Rys, επίσημος φωτογράφο της ομάδας F1, Red Bull Racing, ο οποίος κατάγεται κατά το ήµισυ από τη Θεσσαλονίκη, θα μας βοηθήσει να βρούμε τα καλύτερα φωτογραφικά tips & tricks:

 

Ε: Έχεις πάρει μέρος στο Red Bull Illume Image Quest; Θα πάρεις μέρος φέτος; Tι πιστεύεις ότι μπορεί να προσφέρει ένας τέτοιος διαγωνισμός σε κάποιο φωτογράφο;

Α: Έχω λάβει μέρος μια φορά μόνο στο Red Bull Illume Image Quest, καθώς όμως δεν υπάρχει κάποια motorsports κατηγορία δεν ξανά πήρα μέρος. Οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί κάνουν πολύ καλό σε νέους φωτογράφους όσο αφορά την επίγνωση της δουλειάς τους αλλά και τις κριτικές-γνώμες που μπορεί να λάβουν από το κοινό, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να είναι ο μόνος λόγος ύπαρξης για τη δουλειά τους.

Σαν φωτογράφος/καλλιτέχνης πρέπει να έχεις το δικό σου όραμα και στιλ, το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο να το κατανοήσει ένα μεγαλύτερο εύρος κόσμου, αλλά εσύ πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που πιστεύεις. Η φωτογραφία είναι κάτι υποκειμενικό και αυτό είναι το πιο όμορφο κομμάτι. Είναι αρκετά ατομικό και κανένας από τους φωτογράφους δεν μπορεί να έχει το ίδιο μάτι και "point of view" σε κάποια πράγματα. Αυτό είναι και το συναρπαστικό κομμάτι.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🧔🏻 ... 📸 courtesy by @evsafronov

A post shared by Vladimir Rys (@vladimirrys) on

 

Ε: Πες μας 10 tips για action φωτογραφίες.

 

  • Light: Παρατήρησε το φως, τις σκιές και τα χρώματα.

  • Gear: Μάθε για το κάθε sport/αθλητή που θες να φωτογραφίσεις.

  • Shutter Speed: Focus & συγκέντρωση. Aν δεις τη στιγμή και μετά πας να το απαθανατίσεις συνήθως είναι πολύ αργά. Πρέπει να είσαι έτοιμος και προετοιμασμένος πριν την κάθε στιγμή δράσης που θα συμβεί.

  • Πού πρέπει να επενδύσουν οι φωτογράφοι; Επένδυσε σε φακούς. Οι κάμερες εξελίσσονται κάθε 4-5 χρόνια και ένας καλός φακός μπορεί να αντέξει για δεκαετίες.

  • Background: Να φωτογραφίζεις στο manual mode, μόνο τότε έχεις 100% επιρροή πάνω στο αποτέλεσμα.

  • ISO: Δημιούργησε τις φωτογραφίες σου στην κάμερα όχι στον υπολογιστή.

  • Angle: Δες πράγματα που οι άλλοι δεν τα βλέπουν ή με τέτοιο τρόπο που κάποιος δεν θα σκεφτόταν.

  • Πρέπει να γνωρίζω το κάθε sport; Ανακάλυψε όσο περισσότερα μπορείς.

  • Focus στις εκφράσεις του προσώπου ή στη δράση; Πάντα ακολούθησε το ένστικτό σου.

  • Πολλές ή λίγες φωτογραφίες; Πάντα το λιγότερο είναι περισσότερο.

 

© VLADIMIR RYS

 

E: Τι συμβουλή θα έδινες σε όποιον θέλει να κάνει submit την φωτογραφία του στην κατηγορία Best Of Instagram; Πώς μπορείς να κάνεις μια φωτογραφία να φαίνεται τέλεια στα social media;

Α: Όσο για το instagram, είναι πλέον εύκολο να ξεπεράσουμε τα εργαλεία που έχουμε εμείς σαν φωτογράφοι για την επεξεργασία των φωτογραφιών, αλλά εγώ προσωπικά όσο περνάνε τα χρόνια πάω όλο και πιο πίσω στις ρίζες, στην απλότητα και στην κλασική κινηματογραφική εικόνα. Μην χρησιμοποιείς πολλά φίλτρα, η ισορροπία είναι σημαντική.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Golden dust... 🏆 #bottas #payback

A post shared by Vladimir Rys (@vladimirrys) on

 

Ε: Ποια είναι η αγαπημένη σου φωτογραφία; Τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει για εσένα;

Α: Έχω πολλές αγαπημένες, αλλά ποτέ δεν είμαι πλήρως ικανοποιημένος. Πιστεύω πάντα ότι η επόμενη θα είναι και η καλύτερη.

 

Ε: Ποιος αθλητής και ποιο sport είναι τα αγαπημένα σου για να φωτογραφίζεις;

Α: Ήθελα από πάντα να φωτογραφίσω τον Michael Jordan, τον Diego Maradona ή τον Ayrton Senna, ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί. Απολαμβάνω πολύ την φωτογράφιση των σημερινών ποδοσφαιρικών σταρ όπως ο Messi και ο Ρονάλτο, φυσικά τον Lewis Hamilton & Max Verstappen... Τα αγαπημένα μου sport για φωτογράφιση είναι το basketaball, ice hockey, ποδόσφαιρο και φυσικά η Formula 1...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

86’⏱💥 #messi #fcbarcelona ... 📸 for @rabonamag

A post shared by Vladimir Rys (@vladimirrys) on

 

Ε: Τελευταίο και πιο σημαντικό... ποιος θέλεις να κερδίσει στην F1 φέτος;

Α: Θα ήθελα πολύ να κερδίσει ο Max Verstappen, είναι απίστευτα δυνατός οδηγός στην πίστα και είναι τρομερό το να βλέπεις το τι μπορεί να αντλήσει από την RB15, όπως επίσης και ο νέος Charles Laclerc της Ferrari που είναι φανταστικός. Θα ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενος και για τους δύο, αφού είναι νέοι και έχουν ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους.

 

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα Red Bull Illume για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους όρους του διαγωνισμού, τις προδιαγραφές και τις κατηγορίες αθλημάτων.