Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους Έλληνες φωτογράφους. Γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της Άρτας και σε μικρή ηλικία εγκατέλειψε το χωριό του και πήγε στην Αθήνα για να δουλέψει σε ενα γαλακτοπωλείο - ζαχαροπλαστείο, ενώ παράλληλα φοιτούσε σε νυχτερινό σχολείο.

Στην ηλικία περίπου 13 ετών είχε την πρώτη του επαφή με την φωτογραφία, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε: ''Όταν κατάλαβα ότι αυτό το μηχάνημα που κρατούσα στα χέρια μου μπορεί να αποτυπώσει σε εικόνα πάνω σε χαρτί ό,τι έχω ζωντανό μπροστά μου, μαγεύτηκα...''

 

Ο Κώστας Μπαλάφας με το όπλο στον ώμο και τη φωτογραφική του μηχανή κρεμασμένη στο στήθος.

 

Από το 1941 έως το 1944 φωτογράφισε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του ηπειρώτικου λαού κατά των κατακτητών. Όπως αναφέρει και ο ίδιος: ''Θέλω να δώσω ένα γνήσιο ντοκουμέντο, καταχωρημένο σε εικόνα, με τον αμείλικτο ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού, όπως το είδα και το κατέγραψα με τη φωτογραφική μου μηχανή''.

 

Λαϊκή συνέλευση, Μπισδούνι 1942

 

Πορεία στο χιόνι

 

Νεκρός αντάρτης πολυβολητής. Ήπειρος

 

Αντάρτες σε ανάπαυλα.

 

Αετόπουλα της ΕΠΟΝ με τηλεβόα.

 

Συγκέντρωση του ΕΑΜ, μετά την Απελευθέρωση

 

 

Το φωτογραφικό υλικό τού πολέμου ήταν τεκμήριο εγκλήματος, έτσι το έκρυψε στο ξύλινο ταβάνι του σπιτιού μιας πατριώτισσας. Μετά την μεταπολίτευση γύρισε να το πάρει, αλλά δυστυχώς ένα μέρος του καταστράφηκε από την υγρασία.

Μετά τον πόλεμο τα φωτογραφικά θέματά του αφορούσαν κυρίως τον τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου, με τις σκληρές συνθήκες διαβίωσής του. Τον κόσμο που φωτογράφιζε τον προσέγγιζε πάντα με μεγάλη αγάπη, μαθαίνοντας την ιστορία τους.

 

 

Ο Κώστας Μπαλάφας δεν ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος, δεν ήθελε να πουλήσει της φωτογραφίες του, ένιωθε οτι πουλάει τον πόνο των ανθρώπων, αυτών που με τόσο αγάπη και συναίσθημα προσέγγισε. Απεβίωσε το 2011 σε ηλικία 91 ετών.

Μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο φωτογραφικό υλικό, στην προσωπική του ιστοσελίδα.