(Φωτογραφία αρχείου / Image by Davidlohr Bueso)

 

Αστυνομικές αρχές συνέλαβαν φωτορεπόρτερ εν ώρα εργασίας σήμερα, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, και τον οδήγησαν στην Γ.Α.Δ.Α για εξακρίβωση στοιχείων. Πρόκειται για τον Μάριο-Ραφαήλ Μπίκο, φωτορεπόρτερ του Documento και του Documentonews.gr, ο οποίος κάλυπτε διαμαρτυρία στα Προπύλαια. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο τού Documento: Οι αστυνομικοί τον πλησίασαν, τον συνέλαβαν χωρίς εξηγήσεις. Και όταν τους είπε ότι είναι φωτορεπόρτερ της εφημερίδας, και επέδειξε το σχετικό έγγραφο που το πιστοποιούσε, τον έβαλαν με τη βία στο περιπολικό για να τον οδηγήσουν, όπως είπαν, στη ΓΑΔΑ χωρίς να του επιτρέπουν να επικοινωνήσει ούτε με την εφημερίδα ούτε και με δικηγόρο. Πέρα από παρεμπόδιση αυτή καθεαυτή της ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου, ανακύπτει σοβαρό θέμα με την ποινική ευθύνη που έχουν τα συγκεκριμένα όργανα που αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους και οδηγούν με περιπολικό για «εξακρίβωση στοιχείων», όπως είπαν, τον φωτορεπόρτερ ενώ τα στοιχεία του πιστοποιούνται από την ίδια την ταυτότητά του."

Χαρακτηριστικό είναι και το βίντεο μέσα στο αυτοκίνητο της αστυνομίας που ανέβασε ο ίδιος ο φωτορεπόρτερ στο προφίλ του στο Instagram, καθώς και το story του που αναφέρει ότι η αστυνομία τον μπέρδεψε με διαδηλωτή.

 

 

 

Ο φωτορεπόρτερ Μάριος-Ραφαήλ Μπίκος που συνελήφθηκε.
 

Μετά από κάποια ώρα και με παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, ο Μάριος-Ραφαήλ Μπίκος αφέθηκε ελεύθερος. Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ένα παρόμοιο γεγονός το 2019, όταν αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε φωτορεπόρτερ που κάλυπτε επιχείρηση της αστυνομίας.

 

Φωτογραφία αρχείου: Ένας δημοσιογράφος κρατά πλακάτ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Μανίλα, ενάντια σε επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου. (Φωτογραφία από Basilio Sepe)