Ελπίζω όσοι φωτογράφοι διάβασαν το πρώτο άρθρο να μην βιάστηκαν να κλείσουν εισιτήρια για να επισκεφτούν τις εξαιρετικές αυτές γκαλερί, γιατί ακολουθούν άλλοι 5 χώροι φωτογραφίας οι οποίοι να είναι εξίσου άξιοι για επίσκεψη. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες από τις καλύτερες γκαλερί που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος λάτρης της φωτογραφίας.

 

1. Edywnn Houk Gallery (Νέα Υόρκη)

Ξεκινώντας το 1980 από το Σικάγο, η Gallery Edywnn Houk μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1991 και επεκτάθηκε στη Ζυρίχη το 2010. Αναμειγνύοντας τους κυρίους του 20ου αιώνα, όπως ο Brassai, ο Bill Brandt και ο Man Ray, με σύγχρονους επαγγελματίες όπως οι Sally Mann και Victor Schrager, η Gallery Edywnn Houk  παρουσιάζει με συνέπεια την περιπετειώδη ποιητική δουλειά του καθενός.

 

2. Fifty One Fine Art Photography (Βέλγιο)

Η Fifty One Fine Art Photography της Αμβέρσας έχει έντονα στοιχειά vintage, μόδας, αφρικανικής και σύγχρονης φωτογραφίας. Από τα εγκαίνιά της το 2000, η Fifty One Fine Art Photography είναι η μόνη μεγάλη γκαλερί τέχνης στο Βέλγιο, αφιερωμένη αποκλειστικά στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Η γκαλερί αναμιγνύει καθιερωμένους και αναδυόμενους φωτογράφους, όπως ο Aaron Siskind, ο Malick Sidibe, ο Joan Fontcuberta και ο William Klein.

 

3. Magnum (Παρίσι)

Η γκαλερί Magnum στο Παρίσι αποτελεί μια παραλλαγή της Magnum Photos, της φωτογραφικής ομάδας που ιδρύθηκε το 1947 από τον Robert Capa, τον Henri Cartier-Bresson, τον George Rodger και τον David "Chim" Seymour. Σήμερα ο Φωτογραφικός Συνεταιρισμός συνεχίζει ως μία από τις καλύτερες ομάδες επαγγελματιών που ασχολούνται με τη φωτογραφία ντοκιμαντέρ και την εκδοτική φωτογραφία. Η γκαλερί αντιπροσωπεύει περισσότερους από 80 φωτογράφους του παρελθόντος και του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων των Philippe Halsman, Inge Morath και Steve McCurry, των οποίων η δουλειά παρουσιάζεται μέχρι και σήμερα στην έκθεση. 

 

4. Camera Work (Βερολίνου)

Η Camera Work του Βερολίνου ιδρύθηκε το 1997 ως βιτρίνα για τη σύγχρονη φωτογραφία. Πήρε το όνομά της από το θρυλικό περιοδικό "Camera Work" του Alfred Stieglitz.

 

5. Fotografiska (Στοκχόλμη) 

Η Fotografiska είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους συνάντησης στον κόσμο για τη σύγχρονη φωτογραφία, με 4 μεγάλες εκθέσεις και περίπου 20 μικρότερες παρουσιάζονται ετησίως. Έκτος από τον εκθεσιακό χώρο διαθέτει κατάστημα αναμνηστικών, βιβλία, λευκώματα, εστιατόριο και γκαλερί φωτογραφιών προς πώληση. Στον τελευταίο όροφο θα βρείτε ένα από τα καλύτερα σημεία της Στοκχόλμης.

Βρίσκεται στην Stora Tullhuset στο Stadsgårdshamnen. Άνοιξε στις 20 Μαΐου 2010 με την έκθεση ''Η ζωή ενός φωτογράφου 1990-2005'' από την Annie Leibovitz. Έκτοτε, υπήρξαν εκθέσεις με τον Anton Corbijn, τον Nick Brandt, την Helen Levitt, τον Robert Mapplethorpe, τη Sarah Moon και τον Christer Strömholm. Εκτός από διοργάνωση εκθέσεων, στον χώρο αυτόν παραδίδονται επίσης φωτογραφικά μαθήματα και διάφορα σεμινάρια. 

 

Προσωπική μου άποψη, όσο περισσότερο βλέπουμε φωτογραφίες και ολοκληρωμένες δουλείες φωτογράφων, τόσο πιο σωστή αυτοκριτική μπορούμε να κάνουμε.

Μία από τις γκαλερί που μπόρεσα να επισκεφθώ είναι η Fotografiska, όπου είδα εικόνες και ένιωσα συναισθήματα που δεν είχα αισθανθεί πότε ξανά. Άλλα το σημαντικότερο είναι ότι όταν βγήκα μέσα από τον εκθεσιακό χώρο, ήμουν καλύτερος φωτογράφος και καλύτερος κριτής της δουλειάς μου.