Λένε, πως υπάρχουν δυο ειδών άνθρωποι στον χώρο των φωτογράφων. Eκείνοι που έχουν χάσει όλους τους σκληρούς δίσκους με δουλειές χρόνων, και αυτοί που κάποια στιγμή θα τα χάσουν όλα. Σαν να υπάρχει, δηλαδή, ένας άτυπος κανόνας που λέει πως, κάποια στιγμή, όλοι οι φωτογράφοι θα την πατήσουμε με τον χειρότερο τρόπο.

Για να μην έρθει, λοιπόν, αυτή η στιγμή και μας πιάσει απροετοίμαστους, μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

 

1. Cloud Υπηρεσίες

Ένας από από τους πιο συνηθισμένους τρόπους στις μέρες μας για να είσαι ασφαλής σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι τα cloud services. Το αγαπημένο σύννεφο έρχεται σε πολλές μορφές, όπως DropboxAmazon Prime Photos, Google PhotosApple iCloud και, φυσικά, Canon Irista. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μερικές από αυτές τις υπηρεσίες μπορεί καμιά φορά να συμπτύξουν τις φωτογραφίες σας ή να σας χρεώσουν για παραπάνω αποθηκευτικό χώρο. Επίσης, σας συνιστώ να απενεργοποιήσετε τα αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά δε θέλω όλες οι φωτογραφίες μου να μεταβούν αυτόματα σε μια υπηρεσία cloud. Πολλές από τις φωτογραφίες που βγάζω, άλλωστε, τείνουν να τρώνε διαγραφή μέχρι το τέλος της ίδιας μέρας. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να δεσμεύω άδικα παραπάνω χώρο αποθήκευσης.

 

2. Εξωτερικοί Σκληροί

Αν κάποιος δεν προτιμά για οποιοδήποτε λόγο τα cloud services, μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν πιο "παραδοσιακό" τρόπο που δεν είναι άλλος από έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Μπορείτε να αγοράσετε σκληρούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας και να τους συνδέετε στον υπολογιστή σας μόνο όταν θέλετε να δημιουργήσετε back up των φωτογραφιών σας. Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά, τον αφαιρείτε, και τον τοποθετείτε σε ένα ασφαλές μέρος. Αν τύχει οτιδήποτε, μπορείτε απλώς να τον συνδέσετε και να μεταφέρετε και πάλι πίσω στον υπολογιστή τα αρχεία σας.

 

Το θέμα της προστασίας και της οργάνωσης είναι πολύ σημαντικό για έναν φωτογράφο. Όσο πιο γρήγορα μάθετε να προστατεύετε τη δουλειά σας και το υλικό σας, τόσο πιο γρήγορα θα μάθετε να κινείστε επαγγελματικά στον χώρο αυτό. Η προστασία των καρτών μνήμης είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα και συγκαταλέγεται στο ίδιο κεφάλαιο.

Εσείς ποιον τρόπο προτιμάτε; Πείτε μας στα σχόλια από κάτω!