Μπορεί αυτή η φωτογραφία να "έρχεται δεύτερη" συγκριτικά με το αντίστοιχο φιλί τού ναυτικού στην Times Square του Αμερικανο-Γερμανού φωτογράφου Alfred Eisenstaedt, ωστόσο γνώρισε τεράστια επιτυχία στα 80s, όταν και πρωτοκυκλοφόρησε στο Παρίσι. Αυτό που δεν γνώριζαν πολλοί τότε, είναι ότι η φωτογραφία αυτή ήταν σκηνοθετημένη!

Όλα ξεκίνησαν με τον δημιουργό αυτής της ιστορικής εικόνας, τον Γάλλο φωτογράφο Robert Doisneau, ο οποίος όταν βρέθηκε στο Παρίσι επιχείρησε να αποτυπώσει τη ζωή καθημερινών ανθρώπων. Από τον απλό εργάτη του εργοστασίου μέχρι το ερωτευμένο ζευγάρι που περπατάει στο δρόμο χέρι-χέρι. Του άρεσε να παρατηρεί ανθρώπους και προσπαθούσε να παγώσει τις στιγμές αυτές σε μία και μοναδική φωτογραφία.

 

Ο -νεαρός τότε- Robert Doisneau

 

Στις αρχές του 1950, το Αμερικανικό περιοδικό Life ζήτησε από τα φωτογραφικά πρακτορεία εικόνες με θέμα "Springtime Romance in Paris", δηλαδή φωτογραφίες στις οποίες να αποτυπώνεται μια ανοιξιάτικη ρομαντική στιγμή στην πόλη του Παρισιού.

Ο Doisneau, για καλή του τύχη, είχε ήδη αρχίσει να δουλεύει πάνω σε ένα παρόμοιο θέμα, "κυνηγώντας" με τον φακό του τα ζευγάρια στους δρόμους του Παρισιού. Έχοντας δει και καταγράψει πολλές σκηνές μπροστά του, αποφάσισε τελικά να χρησιμοποιήσει δύο ηθοποιούς στον ρόλο τού ζευγαριού, προκειμένου να ξανατραβήξει μία από τις φωτογραφίες του όπως την είχε φανταστεί.

 

O Robert Doisneau σε ηλικία 80 ετών, 3 χρόνια πριν τον θάνατό του

 

Η φωτογραφία αυτή που δείχνει το ζευγάρι μπροστά από το ξενοδοχείο Hotel de Ville, είναι τραβηγμένη από ένα τραπεζάκι ενός καφέ στο διπλανό πεζοδρόμιο. Ο φωτογράφος ζήτησε από το ζευγάρι, καθώς περπατάνε, να σταματήσουν και να δώσουν ένα σύντομο φιλί σε εκείνο το σημείο. Ήταν μια στιγμή που μπορεί για τους περαστικούς να πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, όμως σε εμάς που βλέπουμε την εικόνα αυτή γεννάει πολλά συναισθήματα.

Μερικά χρόνια αργότερα, η φωτογραφία αποτέλεσε σύμβολο του ρομαντισμού. Η τεράστια επιτυχία της ήταν η αφορμή για πολλά ζευγάρια που έμοιαζαν με τους ηθοποιούς αυτούς, να μηνύσουν τον φωτογράφο απαιτώντας τα δικαιώματα της φωτογραφίας. Μάλιστα, το 1993, εμφανίστηκε μία πρώην ηθοποιός ονόματι Francoise Bornet η οποία έκανε μήνυση ύψους 18.000 δολλαρίων, υποστηρίζοντας ότι στη φωτογραφία πρωταγωνιστεί εκείνη... κάτι το οποίο ήταν και αληθές!

 

Η πρωταγωνίστρια της φωτογραφίας Francoise Bornet
 

Ο Doisneau παραδέχτηκε ότι η φωτογραφία ήταν στημένη και πως εκείνος είχε πλησιάσει τους δύο νεαρούς ηθοποιούς. Η αλήθεια αυτή μπορεί να "μαύρισε" τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, όχι όμως και τη φήμη τής φωτογραφίας η οποία συνέχισε να είναι περιζήτητη και να εκτυπώνεται σε αμέτρητες αφίσες και καρτ ποστάλ.