Όπως θα ξέρετε, οι φακοί των 500mm και άνω, είναι συνήθως αρκετά ογκώδης, με αρκετό βάρος. Αυτό τους καθιστά αρκετά δύσχρηστους και τη χρήση τριπόδου ή μονοπόδου σχεδόν απαραίτητη!

Διαφορετικά, χρειάζεται γερά μπράτσα και αρκετή υπομονή για να δουλέψει κανείς ένα τέτοιο θηρίο! 

 

 

Η Nikon όμως παρουσίασε τον νέο υπέρ-τηλεφακό των 500mm AF-S NIKKOR f/5.6E PF ED VR, ο οποίος προσφέρει "άνεση" σε σχέση με τους ανταγωνιστές στην κατηγορία του.

Η παραγωγή του νέου φακού είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες.

Πλέον γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν φακό 500mm σε μέγεθος "τσέπης", αφού ζυγίζει μόλις 1.5 κιλό περίπου, όσο ακριβώς ένας 70-200mm FL ED VR.

 

 

Οι άλλοι δύο φακοί των 500mm που έχει η Nikon στην γκάμα της, ο Nikkor AF-S 500mm f/4G FL ED VR και ο Nikkor AF-S 500mm f/4E FL ED VR, ζυγίζουν 3.800 και 3.100 γραμμάρια αντίστοιχα, τα διπλάσια δηλαδή κιλά από τον νέο φακό!

 

Στην πρώτη φωτογραφία ο φωτορεπόρτερ Pavel Bednyakov με τον νέο φακό της Nikon και στην δεύτερη ο Nikkor AF-S 500mm f/4G ED VR.

 

Πέρα από την ευχρηστία που έχει να προσφέρει ο νέος φακός, διαθέτει νανο-κρυσταλλική επίστρωση για την αποφυγή ειδώλων (ghosting - flaring) και ταχύτερο σύστημα εστίασης λόγω των ελαφρύτερων στοιχείων.

Το σύστημα απορρόφησης κραδασμών (VR) αποδίδει 4 stops, ενώ υπάρχει η επιλογή SPORT VR για φωτογράφιση κινούμενων αντικειμένων.

 

 

Ο νέος Nikon AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR θα είναι διαθέσιμος στα καταστήματα από τα μέσα Σεπτεμβρίου και η τιμή του θα είναι στα 3.600 δολάρια.