Αφού αναλύσαμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να βγεις με έναν φωτογράφο, ας ρίξουμε και μια ματιά στην αντίπερα όχθη, συνειδητοποιώντας τα (ελάχιστα) αρνητικά που έχουμε ως φωτογράφοι και τους λόγους (δικαιολογίες για την ακρίβεια) που δε θα ήθελε κάποιος να βγει μαζί μας.

 

Είμαστε παράξενοι

Οι φωτογράφοι είναι καλλιτέχνες, αυτό είναι αυτονόητο. Αν τυχόν μας πιάσεις καμιά φορά να σε κοιτάμε κατάματα, μη μας παρεξηγήσεις, το πιο πιθανό είναι να σκεφτόμαστε ποιά είναι η καλύτερη γωνία λήψης για ένα πορτρέτο σου.

 

Κάνουμε περίεργα δώρα

Μην παραξενευτείς αν λάβεις καμιά κορνίζα με φωτογραφία σου την οποία δε θυμάσαι καν πότε την είχες βγάλει ή ακόμα και ότι υπάρχει αυτή η φωτογραφία.

 

Οι αγαπημένες μας μέρες δε συμπίπτουν με τις δικές σου

Οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα, να λατρεύουν μια ηλιόλουστη μέρα με καθαρό ουρανό, χωρίς σύννεφα κλπ. Για εμάς τους φωτογράφους δεν ισχύει όμως το ίδιο, καθώς λατρεύουμε τις πιο "μελαγχολικές" μέρες όπου ο καιρός είναι πιο μουντός και το φως διαχέεται πιο ομαλά στην ατμόσφαιρα.

 

Είμαστε συλλέκτες "άχρηστων" πραγμάτων

Συνήθως μαζεύουμε πολλά περιοδικά, εφημερίδες και γενικά οτιδήποτε άλλο πιστεύουμε ότι θα μας δώσει μια έμπνευση κάποια στιγμή στο μέλλον.

 

Παραβιάζουμε τον νόμο

Το πιο σύνηθες παράδειγμα (για να επεξηγήσω άμεσα τον τίτλο) είναι όταν βλέπουμε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, περιφραγμένο από παντού, με πινακίδες που απαγορεύουν την πρόσβαση, και η πρώτη μας σκέψη είναι "από που μπορώ να μπω εδώ μέσα;" μη συνειδητοποιώντας αρκετές φορές ότι είναι παράνομο αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.

 

Οι διακοπές μοιάζουν με μετακόμιση

Αυτό ασφαλώς υπονοεί τον μεγάλο όγκο ενός φωτογραφικού εξοπλισμού, τον οποίο κανένας φωτογράφος δε διανοείται να αφήσει σπίτι.

 

Κριτικάρουμε συχνά τις ταινίες

Το ξέρω ότι έχω ήδη αναφέρει πως είναι καλό να βγαίνεις με ένα φωτογράφο γιατί θα βλέπεις πολλές ταινίες μαζί του. Όμως, αν το ξεψαχνίσουμε λίγο παραπάνω, η αλήθεια είναι πως συνεχώς κριτικάρουμε τις ταινίες που βλέπουμε, είτε λόγω φωτισμού, είτε επιλογής χρωμάτων κλπ.

 

Αφήνουμε παντού το σημάδι μας

Και ασφαλώς εννοούμε τις φωτογραφίες μας. Σπανίως θα δεις το πορτφόλιο κάποιου χωρίς να έχει παντού το όνομά του.

 

Είμαστε εμείς και κανένας άλλος

Δυστυχώς, είμαστε αρκετά υπερήφανα όντα. Γι'αυτό κανενός άλλου η δουλειά δεν είναι τόσο καλή όσο η δική μας! Άντε, στην καλύτερη περίπτωση να πλησιάζει λίγο μόνο τη δική μας.

 

Φωτο-φθόνος

Μεταξύ αντρών γνωρίζουμε καλά το θέμα περί μεγέθους τού αντρικού μορίου. Μεταξύ φωτογράφων όμως, υπάρχει κάτι τελειώς διαφορετικό. Ο φωτο-φθόνος! Η ζήλια για την κάμερα και τον εξοπλισμό τού άλλου.

 

Περνάμε πολύ χρόνο με ενδιαφέροντα άτομα

Μπορεί να είσαι ένα πολύ ενδιαφέρον άτομο κι εσύ, με πολλές ωραίες ασχολίες, αλλά εμείς προτιμάμε να περνάμε χρόνο με άτομα του χώρου: στυλίστες, σχεδιαστές, μοντέλα...

 

Θέλουμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο 

Είμαστε με απλά λόγια "control freaks", δηλαδή θέλουμε να μπορούμε να ελέγχουμε τη θέση κάθε πράγματος, είτε αυτό είσαι εσύ (οκ, αυτό δεν ακούστηκε και τόσο ωραίο) είτε είναι μια κούπα καφέ. Πρέπει να δείχνει πάντα ωραίο και σωστό.

 

Παραείμαστε ειλικρινείς

Αν ρωτήσεις κάποιον από εμάς αν πήρες μερικά κιλά τελευταία, η πιο πιθανή απάντηση που ενδέχεται να πάρεις είναι "ναι, αλλά μην ανησυχείς, θα το φτιάξω στο Photoshop".

 

Πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή

Τουλάχιστον μην ανησυχείς, δεν έχει να κάνει με Facebook ή τσόντες... έχει να κάνει με επεξεργασία φωτογραφιών!

 

Βλέπουμε αλλιώς τα ηλιοβασιλέματα

Συγκριτικά με τους υπόλοιπους (κοινούς θνητούς) ανθρώπους, εμείς οι φωτογράφοι όταν βλέπουμε ένα ηλιοβασίλεμα, αντί για ρομαντικές σκέψεις από το μυαλό μας περνάει "F8 με 1/125".

 

Δε δίνουμε εύκολα τις φωτογραφίες

Θυμάσαι τότε που σε είχε πάρει μερικές φωτογραφίες χωρίς να το θέλεις; Μην ανησυχείς, έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τις ξαναδείς.

 

Ζούμε επικίνδυνα

Πέρα από παράνομα (που αναφέραμε προηγουμένως) ζούμε και επικίνδυνα! Αν δούμε κάτι επικίνδυνο να γίνεται γύρω μας, το πιο πιθανό δεν είναι να τρέξουμε να σωθούμε, αλλά να θυμηθούμε πού έχουμε αφήσει την κάμερα για να προλάβουμε να το φωτογραφίσουμε!

 

Είμαστε επικίνδυνοι για τον ίδιο μας τον ευατό

Κατ'επέκταση του προηγούμενου τίτλου, αν δούμε ότι κάτι κακό πάει να μας συμβεί, το πρώτο πράγμα που θα προφυλάξουμε είναι ο φωτογραφικός μας εξοπλισμός! Όλα τα άλλα (κι εσύ δηλαδή) πάνε σε δεύτερη μοίρα.

 

Χαζεύουμε τυχαίο κόσμο

Αν μας πιάσεις καμιά φορά να κοιτάμε κάποιον άγνωστο στο δρόμο, μην ανησυχείς, δεν είναι ότι τον σκεφτόμαστε ερωτικά ή κάτι τέτοιο. Απλά φανταζόμαστε μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία με εκείνον μέσα (αυτό βέβαια δεν αναιρεί απαραίτητα τον προηγούμενο φόβο σου).

 

Δε φωτογραφίζουμε αυτό που μας ζητάς

Νομίζεις ότι το να μας έχεις μαζί σου σε ένα ταξίδι για παράδειγμα, θα σου προσφέρει κάποιου είδους πλεονέκτημα; Για ξανασκέψου το... είμαστε τόσο υπερήφανοι και πεισματάρηδες που σπάνια θα φωτογραφίσουμε κάτι επείδη μας το υπέδειξες, αν εμείς το θεώρουμε ασήμαντο.

 

Θα γίνεις μόντελο είτε θες είτε όχι

Τι; Δεν είναι κακό αυτό; Στην αρχή μπορεί να σου φαίνεται ότι έχει πλάκα, αλλά μη ξεγελιέσαι. Αν κάποια στιγμή περπατάμε εξώ και δούμε ότι έχει καλό φωτισμό, είσαι υποχρεωμένη να ποζάρεις για 2-3 τουλάχιστον πορτρέτα! Και όχι, δεν δίνουμε σημασία στο τί θα φοράς εκείνη τη στιγμή.