Για περισσότερα από 50 χρόνια ο Irving Penn υπηρέτησε τον τομέα τής φωτογραφίας μέσα από τον χώρο της μόδας, δουλεύοντας για το περιοδικό Vogue και πολλά άλλα περιοδικά μόδας τής εποχής εκείνης. Το αποτέλεσμα που παρήγαγε όμως, δεν βασιζόταν αποκλειστικά στην καλαίσθητη εμφάνιση. Αυτό που αναζητούσε ήταν η ανθρώπινη πλευρά των μοντέλων του, με σκοπό να μετατρέψει μία άψυχη φωτογραφία σε ένα πορτραίτο με προσωπικότητα.

 

Irving Penn (16 Ιουνίου 1917 - 7 Οκτωβρίου 2009)

 

Ως φωτογράφο θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε αρκετά πολύπλευρο, καθώς εκτός από τη μόδα ασχολήθηκε επίσης και με άλλους τομείς, όπως τα εθνογραφικά πορτραίτα, το γυμνό, αλλά και το still life! Έτσι, ο Penn αποτέλεσε τον δημιουργό μίας εντυπωσιακής συλλογής πορτραίτων, τα οποία επί της ουσίας οφείλουν την ύπαρξή τους στην επιμονή τού φωτογράφου, ο οποίος "ήρθε αντιμέτωπος" με μερικές πολύ δυνατές και δημιουργικές προσωπικότητες.

Προσωπικότητες όπως οι καλλιτέχνες Pablo Picasso, Marcel Duchamp, George Grosz, οι συνθέτες Igor Stravinsky και John Cageο, ο συγγραφέας Truman Capote και πολλοί άλλοι, βρέθηκαν απέναντι στον φακό του. Αυτό που χαρακτήριζε τα πορτραίτα του ήταν ότι τοποθετούσε τα μοντέλα του μπροστά σε έναν λευκό τοίχο, σε ένα ουδέτερο φόντο δηλαδή, αναγκάζοντάς τους με τον τρόπο αυτό να βγάλουν προς τα έξω στοιχεία από τον χαρακτήρα τους στις πόζες τους.

 

Πορτραίτο του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso, 1957

 

Πορτραίτο της Γαλλίδας τραγουδίστριας Edith Piaf, 1948

 

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και τα πρώτα του πειράματα στον χώρο τού γυμνού, στο στούντιο που είχε στη Νέα Υόρκη, τα οποία χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια μέχρι να βγουν στο φως τής δημοσιότητας υπό τον τίτλο "Earthly Bodies". Μόλις ολοκλήρωσε τη σειρά αυτή, ο ίδιος ο Penn έκρυψε τις φωτογραφίες αυτές, φοβούμενος μία επικείμενη αρνητική αντίδραση τού κόσμου προς το πρόσωπό του.

Οι γυναίκες οι οποίες απεικονίζοταν στις φωτογραφίες αυτές χαρακτηρίζονταν από καμπύλες και μερικά παραπάνω, ίσως, κιλά, κάτι το οποίο ερχόταν σε μεγάλη αντίθεση με τα "πρώτυπα" αδύνατα γυναικεία σώματα που είχε απέναντί σου καθημερινά στον χώρο της μόδας. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα σώματα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν κάτι το "άσχημο", ίσα ίσα που αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των στυλιστικών αρχών και της συνολικής δουλειάς που πρέσβευε ο Irving Penn.