Τι είναι το Levitation Photography;

Είναι αυτή η αίσθηση που σου αφήνει μια φωτογραφία στην οποία βλέπεις κάτι ή καποιον να βρίσκεται στον αέρα και σε κάνει να πιστεύεις, παρόλο που ξέρεις ότι δεν είναι πραγματικό, ότι όντως έχει τη μαγική ικανότητα να αιωρείται! Και ακριβώς αυτή η "μαγική" της ιδιότητα είναι που κάνει αυτή την κατηγορία τόσο ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα, ειδικά αν συνδυαστεί και με κάποια πρωτότυπη σκηνοθεσία.

 

Πώς γίνεται;

Υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Εξίσου αποτελεσματικοί και οι δύο αλλά με μία σημαντική διαφορά: Ο ένας από αυτούς περνάει μέσα από το Photoshop!

 

Α' τρόπος (χωρίς Photoshop)

Το μόνο που χρειάζεστε είναι κάποιον με καλό άλμα που να μη φοβάται τις πτώσεις και φυσικά, όπως αναφέραμε στην αρχή, ένα ενδιαφέρον σενάριο. Το σωστό σενάριο έρχεται για να σας βοηθήσει να ξεγελάσετε τον θεατή και να τον πείσετε ότι το θέμα σας αιωρείται αντί να πηδάει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φωτογραφία τής Ελένης Παπαβλασοπούλου, όπου η ομπρέλα είναι αυτό που μας κάνει να ξεφύγουμε από την έννοια του "άλματος" και να πάμε σε αυτή τής "αιώρησης"!

 

credits: Eleni Papavlasopoulou

 

Δοκιμάστε αρκετές λήψεις και πειραματιστείτε με διαφορετικές σκηνοθεσίες! Ψάξτε για βοηθητικά αντικείμενα όπως ομπρέλες, μπαλόνια ή κάποιο φόρεμα που η κίνησή τους να βοηθάει τη σκηνοθεσία. Μπορείτε ακόμα και να δώσετε στα ίδια τα αντικείμενα την αίσθηση ότι αιωρούνται, κάτι το οποίο είναι πιο εύκολο με τον δεύτερο τρόπο όμως.

Προσπαθήστε να κάνετε τη λήψη ακριβώς πριν η κίνηση του άλματος φτάσει στο υψηλότερο σημείο, διότι από κει και πέρα η κίνηση είναι προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να έρχεται σε αντίθεση με τη λογική τής αιώρησης που θέλουμε να πετύχουμε. Αλλιώς, μαλλιά, πόδια, μανίκια ή οτιδήποτε άλλο κινείται ελεύθερα, μπορεί εύκολα και ασυνείδητα να σας προδώσει. 

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι από τη στιγμή που κοιτάμε να παγώσουμε μία κίνηση, χρειαζόμαστε είτε γρήγορη ταχύτητα κλείστρου (πχ. 1/500), είτε χρήση φλας (αν δε χαλάει την όλη σκηνοθεσία μας)

 

Β' τρόπος (με Photoshop)

Η διαδικασία αυτή απαιτεί περισσότερο χρόνο από την πρώτη, ωστόσο θεωρείται πιο εύκολη και σου δίνει αποτελέσματα που είναι αδύνατον να πετύχεις με τον πρώτο τρόπο, ο οποίος κατά φύσιν είναι πιο περιορισμένος.

 

 

Το "εύκολο" σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δε χρειάζεται να βρείτε κάποιον με καλό άλμα απαραίτητα, γιατί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι σαν στήριγμα και στη συνέχεια να το αφαιρέσετε στο Photoshop. Πιο συγκεκριμένα, ας δούμε αρχικά τη διαδικασία τής λήψης:

1. Σκηνικό (background)

Μόλις αποφασίσουμε για τη σκηνοθεσία μας και το μέρος όπου θα κάνουμε τη λήψη, στήνουμε την κάμερα σε ένα τρίποδο και με τις κατάλληλες ρυθμίσεις κάνουμε μία λήψη το σκηνικό μόνο του. Αν τυχόν κατά τη διάρκεια των επόμενων βημάτων χρειαστεί να αλλάξουμε το κάδρο, κάνουμε ξανά μια λήψη μόνο του το σκηνικό αλλά και ακόμη μία λήψη στο τέλος για να είμαστε σίγουροι.

 

 

2. Τοποθετούμε το θέμα μας

Ξεκινάμε σιγά σιγά να "χτίζουμε" τη φωτογραφία μας. Τοποθετούμε το άτομο που έχουμε επιλέξει πάνω σε κάποιο αντικείμενο (στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήσαμε μία σκάλα) με το σώμα του να έχει την πόζα που θέλουμε, δηλαδή αυτή τής αιώρησης. Στο βήμα αυτό δε μας ενδιαφέρουν τα στοιχεία που μας προδίδουν (σκάλα, μπλούζα, σκιές στο έδαφος κλπ), θα ασχοληθούμε με αυτά αργότερα. Αυτό που κοιτάμε είναι να πετύχουμε τη βασική μας πόζα.

3. Λεπτομέρειες

Τώρα λοιπόν, θα κοιτάξουμε να κάνουμε κάποιες ξεχωριστές λήψεις (όσες χρειαστούν) για τα σημεία που μας πρόδιδαν στο προηγούμενο βήμα. Για παράδειγμα, το πρώτο που πρέπει να διορθώσουμε είναι το σημείο στήριξης, εκεί δηλαδή όπου η μπλούζα εφάπτεται με τη σκάλα. Επομένως χρειαζόμαστε μία λήψη όπου η μπλούζα να κρέμεται αντί να πιέζεται. Στη συνέχεια θα κάνουμε και μία λήψη για τη σκία στο έδαφος, βάζοντας το άτομο που έχουμε επιλέξει να κάνει ένα άλμα σε παρόμοια πόζα (αν δεν μπορεί ο ίδιος, μπορεί να το κάνει κάποιος άλλος αυτό το στάδιο).

 

 

Και αφού ολοκληρώσαμε τις λήψεις μας, περνάμε στη διαδικασία τής επεξεργασίας στο Photoshop όπου, αν έχουν γίνει σωστά οι λήψεις, τα πράγματα πλέον είναι πολύ απλά!
Κατ'αρχάς να σημειώσω ότι αν έχετε κάνει, που καλό θα είναι, τις λήψεις σε μορφή raw, ανοίγετε τη βασική φωτογραφία που είναι η πόζα, φτιάχνετε τις ρυθμίσεις σας σε αυτή και μετά "πετάτε" τις ίδιες ρυθμίσεις και στις υπόλοιπες φωτογραφίες.

 

Βήμα 1ο
Ξεκινάμε ανοίγοντας τη φωτογραφία που είναι η πόζα για να δουλέψουμε με αυτή σαν βάση.

 

 

Βήμα 2ο
Ανοίγουμε σε ξεχωριστό αρχείο την εικόνα με τη λήψη που κάναμε για την μπλούζα. Επιλέγουμε το κομμάτι αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε και το μεταφέρουμε στη βασική μας εικόνα εφαρμόζοντάς το στο ίδιο σημείο. Έπειτα σβήνουμε τα γύρω γύρω μέχρι να εφαρμοστεί τέλεια και να φαίνεται σαν ένα ενιαίο κομμάτι.

 

 

Βήμα 3ο
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τη σκάλα, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά τη λήψη που είχαμε κάνει για το σκηνικό μας. Επιλέγουμε το χώρο που καλύπτει η σκάλά, μεταφέρουμε το κομμάτι στη βασική μας φωτογραφία και σβήνουμε τα γύρω γύρω μέχρι να δέσει με την εικόνα μας.

 

 

Βήμα 4ο
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το σημείο τής σκιάς και... είμαστε έτοιμοι! Ρίχνουμε μια τελευταία ματιά στη φωτογραφία για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι οκ κι έχουμε επιτέλους τη Levitation φωτογραφία μας!