Το σημερινό άρθρο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες, αλλά και σε αυτούς που είναι "ερωτευμένοι" με την τέχνη της φωτογραφίας και έχουν σαν στόχο να ζήσουν από αυτό το επάγγελμα. Όλοι ξεκινήσαμε μαθαίνοντας τα μυστικά αυτού του χώρου μέρα με τη μέρα. καθώς στον χώρο της φωτογραφίας ποτέ δεν μπορείς να αισθανθείς ότι τα ξέρεις όλα! Αν νιώθεις έτοιμος να γίνεις επαγγελματίας φωτογράφος ή τουλάχιστον θέλεις να κάνεις ένα πρώτο βήμα προκειμένου να πετύχεις ως freelancer φωτογράφος, θα πρέπει να ασχοληθείς αρκετά με το θέμα της κοστολόγησης των υπηρεσιών σου.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρίζει πολύ μεγάλης ανάλυσης και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένας που να σου πει "αυτό κάνει τόσο", γιατί οι παράγοντας από τους οποίους επηρεάζεται μία τιμή είναι αμέτρητοι. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να αξιολογήσεις όσο το δυνατόν πιο σωστά τις υπηρεσίες που προσφέρεις στον πελάτη σου με τις παρακάτω 5 συμβουλές.

 

1. Ποιες είναι οι δυνατότητες της περιοχής;

Πριν ξεκινήσεις να βγάζεις τις τιμές σου, θα πρέπει να κάνεις μια έρευνα αγοράς. Πόσοι περίπου επαγγελματίες φωτογράφοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή σου; Πόσο περίπου κοστολογούν τις υπηρεσίες τους; Σχημάτισε μια εικόνα λαμβάνοντας υπόψιν από την μικρότερη κοστολόγηση μέχρι την μεγαλύτερη και στη συνέχεια με τις γνώσεις που διαθέτεις προσπάθησε να συγκρίνεις και να αξιολογήσεις τη δουλεία του κάθε επαγγελματία ανάλογα με την τιμή που προσφέρει. Αυτό θα σε βοηθήσει να κινηθείς σε φυσιολογικά πλαίσια και συμβατά με τη δυνατότητα των πελατών που θέλεις να έχεις.

 

2. Για πόσο αξίζει να δουλεύεις;

Έχω γνωρίσει φωτογράφους οι οποίοι προκειμένου να δουλέψουν θα έφταναν στο σημείο μέχρι και να πληρώσουν οι ίδιοι τον πελάτη και άλλους που θα πρέπει να δουλεύουν 25 ώρες την ημέρα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Είναι προφανές ότι καμία από αυτές τις δύο περιπτώσεις δεν είναι υγιής, γι' αυτό καλό θα ήταν να υπολογίζεις τα έξοδα και τις υποχρεώσεις που έχεις πρώτα ως άνθρωπος και στη συνέχεια ως επαγγελματίας φωτογράφος. Δημιούργησε ένα κοστολόγιο προκειμένου να καλύπτεις σε πρώτη φάση τις βασικές σου ανάγκες, και στη συνέχεια δες μέχρι πόσο παραπάνω θέλεις εσύ ο ίδιος να φτάσεις.

 

3. Αν χρειαστεί, εξήγησε στο πελάτη την αξία σου

Πιστεύω έχει τύχει σε όλους και είναι ίσως από τις δυσκολότερες και πιο άβολες στιγμές στη συζήτηση με έναν πελάτη. Αναφέρομαι στη στιγμή που ο πελάτης σού ζητάει να κάνεις "κάτι καλύτερο" και να κατεβάσεις την τιμή σου. Εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να μη δυσαρεστήσεις τον πελάτη και χάσεις τη δουλειά, συμφωνείς και κατεβάζεις την τιμή. Λάθος! Προσπάθησε με σωστά επιχειρήματα να του εξηγήσεις τι καλύτερο προσφέρεις εσύ σε σχέση με κάποιον άλλον που έχει χαμηλοτερη τιμή από εσένα, δείχνοντάς του με όμορφο τρόπο τον λόγο για τον οποίον πρέπει να σε εμπιστευτεί και να σε προτιμήσει. Ο λόγος και το χαμόγελο σε συνδυασμό πάντα με την άψογη δουλειά σου είναι ένα σημαντικό όπλο να το πετύχεις.

 

4. Να ψυχολογείς τον πελάτη

Κάτι που θα σου φανεί πολύ χρήσιμο και θα το αποκτήσεις με την εμπειρία, είναι η ικανότητα να κρίνεις σωστά τον πελάτη σου. Δηλαδή να μπορείς από τα λεγόμενά του να καταλάβεις αν θα δεχτεί μια πιο υψηλή τιμή ή αν θα χρειαστεί να ρίξεις λίγο πιο κάτω την τιμή σου για να πάρεις τη δουλειά. Όλα αυτά πηγάζουν μέσα από τη συζήτηση που θα κάνετε στην αρχή. Όσο εκείνος σου εξηγεί τι θέλει από εσένα, εσύ στο πίσω μέρος του μυαλού σου πρέπει να τον ψυχολογείς. Από κάθε πελάτη έχεις κάτι να κερδίσεις!

 

5. Να έχεις αυτοπεποίθηση και θάρρος

Όταν είσαι νέος σε έναν χώρο και προσπαθείς να μάθεις από τα λάθη σου, δύσκολα μπορείς να αισθανθείς σίγουρος για τη δουλειά σου και την αξία σου. Να θυμάσαι όμως ότι κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος για κάποιο επάγγελμα. Όσο προχωράς αναζητώντας το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορείς να προσφέρεις, αρχίζεις μέρα με την μέρα να παίρνεις θάρρος. Η αυτοπεποίθηση σε φυσιολογικό βαθμό είναι ένα σημαντικό κίνητρο που σε σπρώχνει να πηγαίνεις γρηγορότερα. Με όπλο την αυτοπεποίθηση, μπορείς να χτυπήσεις και καλύτερες τιμές.

 

Ως συμπέρασμα, καταλήγουμε στο ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμβουλέψεις κάποιον "πάρε τόσα για αυτή τη δουλειά", διότι δε γνωρίζεις 100% τις δικές του ανάγκες. Αν ακούς καλοθελητές να σου λένε "παίρνεις λίγα" ή "παίρνεις πολλά" ή ακόμα και "δεν αξίζει η δουλειά σου για τόσα που ζητάς", άφησέ τα στην άκρη. Προσπάθησε να είσαι εντάξει εσύ με τη δουλειά που κάνεις και να είσαι ικανοποιημένος με τον συνδυασμό ποιότητας και τιμής που προσφέρεις. Όλα είναι στο χέρι σου!

Όλοι περάσαμε από δύσκολες καταστάσεις, ελπίζω να βοήθησα. Αν κάποιος έχει να προσθέσει κάποια συμβουλή πάνω στην κοστολόγηση, μπορεί να αφήσει το σχόλιο και την άποψή του παρακάτω.