Ο Shah Marai, αρχηγός της φωτογραφικής ομάδας του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στο Αφγανιστάν, ήταν μεταξύ των 25 θυμάτων της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Καμπούλ.

Την Δευτέρα 30 Απριλίου, η δεύτερη επίθεση είχε στόχο δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ οι οποίοι κάλυπταν την πρώτη επίθεση, σκοτώνοντας 9 από αυτούς, ανάμεσα τους και τον Marai.

 

 

Ξεκίνησε να καλύπτει τα γεγονότα στο Αφγανιστάν το 1998 και στα είκοσι χρόνια πορείας του το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσίευσε πάνω από 18.000 φωτογραφίες, προβάλλοντας τη φρίκη του πολέμου και την καθημερινή ζωή των Αφγανών.

"Είχε μία απίστευτη ικανότητα να αποτυπώνει τους ανθρώπους σε σχεδόν όλες τις καταστάσεις", γράφει για τον Marai το "The Atlantic".

Ακολουθούν 36 από τις καλύτερες φωτογραφίες του από το 2007 έως και το 2018, όλες από το  διαρκώς σε πόλεμο - Αφγανιστάν.

Οι περισσότερες από αυτές έχουν τραβηχτεί αμέσως μετά από κάποια επίθεση.

 

10 Φεβρουαρίου 2017. Ένα Αφγανό αγόρι, ο Sameiullah, 11 ετών, κοιτάει από μία πλαγιά το νεκροταφείο Karta-eSakh στην Καμπούλ, όπου περιμένει τους πελάτες του σε καθημερινή βάση. Η δουλειά του είναι να καθαρίζει παπούτσια από το πρωί μέχρι το βράδυ, αμοιβόμενος περίπου 4 δολάρια. Η φτώχεια ανάγκασε χιλιάδες παιδιά να εργάζονται στους δρόμους, από την ηλικία των 5 ετών.

 

9 Νοεμβρίου 2009. Ένας Αφγανός άντρας με τη γυναίκα του περπατούν, με μόνο τους μέσο έναν γάιδαρο, προς την πόλη Bamiyan, 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καμπούλ. Στην πόλη αυτή υπήρχαν δύο αγάλματα του θεού Βούδα, 2.000 ετών, τα οποία κατέστρεψαν οι Ταλιμπάν, μερικούς μήνες πριν ανατραπεί το καθεστός τους από εισβολή των Αμερικανών στα τέλη του 2001.

 

2 Οκτωβρίου 2014. Ένας Αφγανός έμπορος περιμένει πελάτες νωρίς το πρωί στο φεστιβάλ Eid al-Adha στην Καμπούλ.

 

26 Απριλίου 2015. Η πρώτη γυναίκα πιλότος του Αφγανιστάν, η Niloofar Rahmani, 23 ετών, ποζάρει σε αεροπορική βάση στην Καμπούλ. Η Rahmani αψηφεί τις απειλές θανάτου και τα στερεότυπα, όσον αφορά το φύλο της.

 

8 Αυγούστου 2013. Δύο Αφγανά αγόρια παίζουν με πλαστικά όπλα (παιχνίδια) στην Καμπούλ.

 

17 Οκτωβρίου 2017. Ελικόπτερο της Αφγανικής Αεροπορίας ίπταται πάνω από κομάντο κατά τη διάρκεια άσκησης στα περίχωρα της Καμπούλ.

 

25 Σεπτεμβρίου 2007. Αφγανός αστυνομικός στέκεται μπροστά από το μερικώς κατεστραμμένο Darlaman Palace στην Καμπούλ.

 

18 Αυγούστου 2009. Ένας από τους τραυματίες μετά από επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο εγκαταλείπει την περιοχή της έκρηξης στην Καμπούλ.

 

4 Αυγούστου 2011. Δύο Αφγανοί άντρες παρακολουθούν βυτία καυσίμου να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

 

28 Ιανουαρίου 2010. Ένα εκτοπισμένο παιδί από την επαρχία Helmand καλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας σύντομης χιονόπτωσης στις παρυφές της Καμπούλ.

 

1η Φεβρουαρίου 2016. Ο 5χρονος Murtaza Ahmadi, ένας μικρός θαυμαστής του Λιονέλ Μέσι, παίζει ποδόσφαιρο στην Καμπούλ.

 

3 Ιανουαρίου 2015. Μια εκτοπισμένη γυναίκα περιμένει να λάβει επισιτιστική βοήθεια από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (World Food Program) στην Καμπούλ.

 

7 Αυγούστου 2015. Αφγανοί αστυνομικοί περπατούν ανάμεσα σε συντρίμμια έπειτα από ισχυρή έκρηξη.

 

29 Μαίου 2013. Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στέκονται πάνω από τα νεκρά σώματα ανταρτών μετά από επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή Bazarak της επαρχίας Panjshir.

 

21 Ιανουαρίου 2016. Αφγανοί αντιδρούν κατά τη διάρκεια της κηδείας του Saeed Jawad Hossini, 29 ετών, ο οποίος δολοφονήθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο που μετέφερε υπαλλήλους του αφγανικού τηλεοπτικού σταθμού TOLO στην Καμπούλ. Επτά εργαζόμενοι του καναλιού σκοτώθηκαν στις 21 Ιανουαρίου. Οι βομβιστές Ταλιμπάν ανατινάχθηκαν στο λεωφορείο, λίγους μόνο μήνες μετά την κήρυξη του δικτύου ως νόμιμου "στρατιωτικού στόχου"

 

21 Ιουνίου 2009. Αφγανό κορίτσι κάνει skateboard στο εσωτερικού ενός παλιού συντριβανιού κατά τη διάρκεια του International GO Skateboarding Day στην Καμπούλ.

 

4 Οκτωβρίου 2011. Αφγανό αγόρι στέκεται σε τοίχο στην Καμπούλ ενώ κλαίει.

 

29 Μαίου 2013. Αφγανός στρατιώτης επιθεωρεί τον χώρο μετά από επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή της Bazarak της επαρχίας Panjshir.

 

21 Μαρτίου 2018. Μια τραυματισμένη Αφγανή γυναίκα λαμβάνει βοήθεια σε νοσοκομείο μετά από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ στις . Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον 26 άτομα, πολλά από αυτά εφήβους, μπροστά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Οι Αφγανοί είχαν βγει στους δρόμους για να γιορτάσουν το περσικό νέο έτος. Η ισλαμική κρατική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη θανατηφόρα επίθεση.

 

18 Δεκεμβρίου 2012. Τοπικός αστυνομικός στέκεται σε επιφυλακή κοντά σε βάση των αφγανικών δυνάμεων στην περιοχή Goshta της επαρχίας Nangarhar.

 

16 Μαρτίου 2015. Αφγανό παιδί λαμβάνει εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας στη δεύτερη μέρα μίας εκστρατείας εμβολιασμού στην Καμπούλ. 

 

10 Αυγούστου 2015. Αφγανός αστυνομικός περιπολεί την είσοδο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, ύστερα από ισχυρή έκρηξη.

 

21 Αυγούστου 2009. Αφγανός πολίτης παρακολουθεί εκλογική επιτροπή να μετρά ψήφους σε εκλογικό κέντρο στην Καμπούλ. Οι υποψήφιοι αγωνίζονταν για την θέση του προέδρου του Αφγανιστάν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα νικούσε η Δύση. Υπήρξαν όμως καταγγελίες για υπονόμευση των εκλογών και χαμηλής προσέλευσης.

 

17 Ιουλίου 2014. Ένας Αφγανός περπατάει δίπλα από, πρόσφατα, ματωμένο τοίχο, ύστερα από επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

 

 

17 Ιουλίου 2014. Ένα μέλος της αφγανικής μονάδας πληροφοριών σκοτώνει το πιστόλι του προς το νεκρό σώμα ενός εξεγερμένου μετά από επίθεση των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

 

11 Ιανουαρίου 2018. Ένας αφγανός κρατούμενος κοντοστέκεται πριν απελευθερωθεί από τη φυλακή Pul-e-Charkhi στα περίχωρα της Καμπούλ.  Η αφγανική κυβέρνηση απελευθέρωσε 75 κρατούμενους του Hezb-e-Islami προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Gulbuddin Hekmatayr και κυβέρνησης.

 

1η Ιουνίου 2014. Νέοι απόφοιτοι στρατιώτες του Αφγανικού στρατού κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησής τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν στην Καμπούλ.

 

27 Ιανουαρίου 2016. Η 19χρονη Αφγανή μποξέρ Sadaf Rahimi, προπονείται στο Ghazi Stadium στην Καμπούλ. Η Sadaf αποτελεί την εξαίρεση στη μουσουλμανική χώρα του Αφγανιστάν, καθώς υπάρχουν ταμπού για τις γυναίκες που συμμετέχουν σε κάθε είδους άθλημα.

 

5 Φεβρουαρίου 2017. Αφγανοί παίζουν χιονοπόλεμο στην Καμπούλ. Ίσως από τις πιο χαρούμενες φωτογραφίες του Marai..

 

28 Δεκεμβρίου 2017. Αφγανός τρέχει να ξεφύγει από τη σκόνη και τα θραύσματα που προκλήθηκαν από έκρηξη σε σιιτικό πολιτιστικό κέντρο στην Καμπούλ. 

 

22 Δεκεμβρίου 2016. Ένας Αφγανός κοιτάει μέσα από ένα σπασμένο γυαλί στο σπίτι του Mir Wali, μέλους του Κοινοβουλίου στην Καμπούλ. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν Ταλιμπάν βομβιστές αυτοκτονίας  εισέβαλαν στην κατοικία ενός αφγανού νομοθέτη στην Καμπούλ.

 

31 Μαΐου 2016. Ένα εκτοπισμένο παιδί περπατά σε καταυλισμό προσφύγων στην Καμπούλ.

 

17 Ιουνίου 2015. Αφγανά αγόρια παίζουν ποδόσφαιρο  στην Bamiyan, μπροστά από τις "κενές" θέσεις των δύο αγαλμάτων του θεού Βούδα που κατέστρεψαν οι Ταλιμπάν το 2001.

 

3 Απριλίου 2016. Αφγανό κορίτσι, τραυματισμένο και ακρωτηριασμένο, περπατά με προσθετικό μέλος σε ένα από τα νοσοκομεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, για άτομα με ειδικές ανάγκες και θύματα πολέμου.

 

23 Απριλίου 2018. Αφγανός άντρας σκάβει τάφο για ένα από τα 57 θύματα μίας έκρηξης. Εκατοντάδες Αφγανοί έθαψαν τους αγαπημένους τους στην Καμπούλ εν μέσου θυμού, για μία επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, και τραυμάτισε πάνω από 100.