Ο κόσμος τής φωτογραφίας χαρακτηρίζεται από μία συνεχόμενη σύγκριση μεταξύ εικόνων, φωτογράφων και φυσικά εξοπλισμών κάθε μορφής (DSLR εναντίον Mirrorless κλπ). Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε σε μία λίγο πιο άνιση και άδικη σύγκριση. 

Ο Tyler Stalman θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα "κατά πόσο η κάμερα ενός high end smartphone μπορεί να ανταγωνιστεί μία κορυφαία μηχανή μεσαίου φορμά". Αποφάσισε, λοιπόν, να συγκρίνει τη ναυαρχίδα της Google στα smartphones, το Google Pixel 2 XL, με μία Hasselblad H4D των 20.000 δολαρίων!

Στο παρακάτω βίντεο ο Tyler δοκιμάζει τους σένσορες των μηχανών και συγκρίνει τις λήψεις.

 

 

Dynamic Range

Hasselblad

 

Pixel 2

 

Σε συνθήκες υψηλού contrast τα αρχεία του Pixel είναι αρκετά διαχειρίσιμα, ειδικά σε μικρά μεγέθη, χωλαίνουν ωστόσο στις πολύ φωτεινές και στις πολύ σκοτεινές περιοχές του κάδρου.

 

Οξύτητα

Hasselblad
 

Pixel 2

 

Οι φωτογραφίες από τις δύο μηχανές είναι παρόμοιες στα μικρά μεγέθη, οι διαφορές όμως στην ποιότητα φαίνονται στο "ζουμάρισμα"

 

Βάθος Πεδίου

Hasselblad

 

Pixel 2

 

Το Pixel 2 κάνει πολύ καλή δουλειά στο να δημιουργεί θολό backround μέσω του λογισμικού που χρησιμοποιεί, το bokeh ωστόσο από τα λαμπάκια δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αποδίδει η Hasselblad.

 

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες του Pixel μπορεί να σταθούν επάξια δίπλα σε αυτές τις Hasselblad σε μία οθόνη smartphone ή στο instagram, αν όμως κοιτάξουμε προσεκτικά τις λεπτομέρειες, τότε δεν είναι ικανές να "ξεγελάσουν" με την ποιότητα τους ένα έμπειρο μάτι.