Έχοντας ήδη μελετήσει στο παρελθόν μερικές από τις δικαιολογίες που βρίσκουν οι φωτογράφοι για να μη φωτογραφίζουν, ας πάμε να αναλύσουμε λίγο παραπάνω την κλασσική δικαιολογία περί βρόχης, αποδεικνύοντας για ποιό λόγο η βροχή επιδρά θετικά σε όλα (σχεδόν) τα είδη φωτογραφίας.

"Βρέχει τώρα... πού να πηγαίνουμε για φωτογραφίες;", "άσε καλύτερα μη βραχεί η κάμερά μου", "χάλια είναι ο καιρός, δεν είναι για φωτογραφίες" και πολλές άλλες τέτοιες στερεότυπες ατάκες θα καταρριφθούν ευθύς αμέσως.

 

Μάκρο Φωτογραφία

Φωτογραφία: Martin Tuma

Τα λουλούδια, τα σαλιγκάρια ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να εντοπίσετε και να αιχμαλωτίσετε με τον μάκρο φακό σας, σίγουρα θα δείχνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα με τη βροχή! Ειδικά όταν πρόκειται για κλασσικά θέματα, όπως τα λουλούδια, οι σταγόνες που κάθονται πάνω στα πέταλά τους προσδίδει άλλη ομορφιά.

 

Φωτογραφία Τοπίου

Φωτογραφία: Tore H.

Ο συννεφιασμένος ουρανός σε συνδυασμό με μία πιθανή καταιγίδα, μπορεί να δημιουργήσει δραματικά και δυναμικά αποτελέσματα. Γι' αυτό προστατευτείτε καλά, καλύψτε τον εξοπλισμό σας, και βγείτε στη φύση!

 

Πορτραίτα

Φωτογραφία: Igor Kosovec

Φυσικά, δε θα μπορούσε να απουσιάζει το αγαπημένο θέμα πολλών φωτογράφων. Ένα ποτραίτο αποκτά άλλη διάσταση κάτω από τη βροχή. Τα βρεγμένα μαλλιά, οι σταγόνες που κυλάνε στο πρόσωπο, τα μουσκεμένα ρούχα, αλλά και η βροχή στο φόντο, είναι μερικά από τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τα πορτραίτα υπό βροχή να ξεχωρίζουν!

 

Άγρια Φύση

Φωτογραφία: Dean Mason

Όπως και στη φωτογραφία τοπίου, έτσι και στη φωτογράφηση άγριας φύσης η βροχή μπορεί να προσδόσει λίγη παραπάνω δυναμική στην εικόνα σας. Ειδικά αν καταφέρετε να καταγράψετε τις προσπάθειες των ζώων να προστατευτούν από αυτή.

 

Φωτογραφία Γάμου

Φωτογραφία: Ivan Zamanuhin

Νομίζω πως κανείς δε θα ήθελε σε μία από τις πιο σημαντικές μέρες τής ζωής του, να βρέχει. Γι' αυτό, ας μελετήσουμε το ενδεχόμενο να γίνει το λεγόμενο "after-day shooting" υπό βροχή: Ένα ζευγάρι να φιλιέται υπό αυτές τις "αντίξοες" συνθήκες δίνει ένα παραπάνω νόημα στη φωτογραφία, κάνοντάς τη πιο ρομαντική, αλλά και δείχνοντας πως η αληθινή αγάπη μπορεί να αντέξει στα δύσκολα (οκ, μάλλον αυτό ήταν υπερβολικά ρομαντικό).

 

Φωτογραφία Δρόμου

Φωτογραφία: Rob O'neill

Η φωτογραφία δρόμου είναι στιγμές. Έχει να κάνει με το να βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη χρονική στιγμή, κάνοντας αυτό το σημαντικό κλικ. Αποτυπώνοντας την "αποφασιστική στιγμή", όπως λέει και ο Bresson. Φανταστείτε πόσες περισσότερες τέτοιες στιγμές, και ταυτόχρονα ευκαιρίες, δημιουργούνται όταν ξεσπάει ξαφνικά μια βροχή στο δρόμο!

 

Fine-Art Φωτογραφία

Φωτογραφία: Vlad Chorniy

Τέλος, το πιο καλλιτεχνικό είδος απ' όλα μπορεί να γίνει ακόμη πιο ιδιαίτερο αν ο φωτογράφος εκμεταλλευτεί σωστά την προσθήκη βροχής.