Η ενασχόληση με την φωτογραφία σε πολλά επίπεδα είναι δύσκολη. Στο επίπεδο της φωτογράφησης μυστηρίων, εκτός από τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, είναι και από τα πιο απαιτητικά κομμάτια της εμπορικής φωτογραφίας. Για έναν αρχάριο όμως, είναι πολλά περισσότερα.

Η άγνοια του ιερού μυστήριου, η έντονη κινητικότητα της μέρας με τους πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και ο όγκος δουλειάς μετά το πέρας της ημέρας φαίνεται τρομακτικό για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί.

Με αυτό το άρθρο θα επιχειρήσω να σου παραθέσω μερικές ιδέες που τις έκανα πράξη στο δικό μου ξεκίνημα στον χώρο των ιερών μυστηρίων και είμαι σίγουρος πως θα βοηθήσουν.

 

1. Φωτογράφιζε σαν βοηθός.

Το καλύτερο σχολείο είναι να δουλεύεις δίπλα σε έναν άνθρωπο με εμπειρία και πολλές δουλειές. Οι γνώσεις που θα αποκομίσεις μέσα από αυτό θα είναι πολύ περισσότερες και σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Καθώς δουλεύεις δίπλα σε άλλον και τον βοηθάς, οι υποχρεώσεις σου είναι σαφώς λιγότερες, αλλά ταυτόχρονα είσαι παρόν σε σκηνές τις οποίες θα τις βρεις μπροστά σου όταν θα κλήθείς να κάνεις αυτή τη δουλειά μόνος σου. Προσπάθησε να μάθεις τα λόγια του μυστήριου και να είσαι πιο γρήγορος από τις προκαθορισμένες κινήσεις. Αν έχεις ανοιχτά τα αυτιά σου σε κάθε ιερό μυστήριο θα βγαίνεις και κερδισμένος.

 

2. Προσπάθησε να κάνεις συνεργασίες με άλλους φωτογράφους.

Η συμβουλή αυτή δεν ακυρώνει την πρώτη. Μπορείς ταυτόχρονα να δουλεύεις με πολλούς διαφορετικούς φωτογράφους και να τους βοηθάς, σε ένα χρονικό διάστημα το οποίο επιλέγεις εσύ. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρεις πολλά στοιχειά από τις προσωπικότητες των ανθρώπων που δούλεψες. Ακόμα κι αν δε σου αρέσει η δουλειά τους, σίγουρα θα βρεις τον εαυτό σου μέσα από διαφορετικές οπτικές. Άλλωστε, το να ξέρεις τι ΔΕΝ θέλεις να κάνεις, είναι ένα σημαντικό βήμα στο να αποκτήσεις τη δική σου ταυτότητα, όντας σε θέση να κρίνεις τι είναι σωστό και τι λάθος.

 

3. Εξοικειώσου με την τοποθεσία.

Προσπάθησε πριν κάνεις μια δουλειά, να ξέρεις ακριβώς πού θα γίνει. Αν υπάρχει η δυνατότητα, κάνε μια βόλτα μια μέρα πριν προκειμένου να βρεις την τοποθεσία όπου θα γίνει η δουλειά. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις λιγότερο άγχος και να είσαι πάντα μπροστά από την ώρα που έχεις κανονίσει. Ειδικά στο θέμα της φωτογράφησης μετά το μυστήριο, είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι, καθώς θα πρέπει να πας όσο γρηγορότερα γίνεται, να χαρτογραφήσεις την περιοχή ανάλογα με τις λήψεις που θέλεις να κάνεις και φυσικά να έχεις υπολογίσει το φως και τον ήλιο την ώρα.

 

 

4. Μην το παίζεις έξυπνος και γνώστης.

Αυτό θα μπορούσε να υπάρχει σαν ‘’μότο’’ στην ζωή σου και ειδικά στο επάγγελμα αυτό. Δεν υπάρχει λόγος, ειδικά στην αρχή, να προσπαθείς να δείξεις ποσό καλός είσαι. Κοίτα να είσαι σωστός και παρόν σε όλα τα γεγονότα που γίνονται γύρω σου. Το σημαντικότερο όλων, όμως... προσπάθησε να ακούς!

 

5. Μάθε όσο καλύτερα μπορείς τους πελάτες σου.

Αφού, λοιπόν, έχεις δουλέψει σαν δεύτερος, έχεις κάνει συνεργασίες με άλλους φωτογράφους, έχεις εξοικιωθεί με όλη τη διαδικασία και είσαι συνετός και τυπικός στις υποχρεώσεις σου, θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να δώσεις αναφορά για την δουλειά σου σε έναν -καθαρά- δικό σου πελάτη. Μην τους βλέπεις σαν λεφτά. Προσπάθησε να έρθεις κοντά τους και να έχεις προσωπική επαφή και σχέση. Μην περιμένεις την τελευταία μέρα του γάμου για να δεις τους ανθρώπους που θα εμπιστευτούν τη μεγαλύτερη στιγμή της ζωής τους σε εσένα. Αν γνωρίζεις τις προσωπικότητες των ανθρώπων θα μπορέσεις να βγάλεις καλύτερο αποτέλεσμα και φυσικά θα δημιουργήσεις μια χημεία με το ζευγάρι που θα απογειώσει το αποτέλεσμά σου.

 

Τις συμβουλές αυτές τις ακολούθησα μετά από 4 χρόνια και νομίζω ότι έχω βγει μόνο κερδισμένος. Καλό ξεκίνημα και μην φοβάστε να τολμάτε!