Ζούμε σε μία εποχή στην οποία οι κάμερες βρίσκονται κυριολεκτικά παντού. Από τα smartphones και την καθημερινή τους χρήση, μέχρι σε συστήματα ασφαλείας και σε άλλα πολλά. Στην περίπτωση που θα δούμε παρακάτω, μία θερμική κάμερα ίσως έσωσε τη ζωή μίας γυναίκας..

 

 

Τον περασμένο Μάιο, η 41χρονη Bal Gill επισκέφθηκε το μουσείο Camera Obscura και World of Illysions στο Εδιβμούργο της Σκωτίας. Ένα από τα εκθέματα του μουσείου είναι μία αίθουσα με θερμική κάμερα, μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα "θερμά" σημεία στο σώμα τους. Η Gill πόζαρε στην κάμερα και παρατήρησε κάτι περίεργο..

 

 

Η θερμική κάμερα "αποκάλυπτε" ένα θερμό σημείο στο αριστερό της στήθος. "Παρατήρησα ότι κανένας άλλος στην αίθουσα δεν είχε αυτό το σημείο. Φωτογράφισα το γεγονός και συνέχισα τη βόλτα στο μουσείο", αναφέρει η Gill.

 

 

Όταν επέστρεψε σπίτι και είδε για ακόμη μία φορά την φωτογραφία με το "σημάδι" στο στήθος της, αποφάσισε να ψάξει πληροφορίες στο διαδίκτυο. Ανακάλυψε ότι τέτοια θερμά σημεία, όπως αυτό που είχε στο στήθος της, μπορεί πολλές φορές να δείξουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει όγκος με περισσότερη ροή αίματος (γι' αυτό και το θερμό σημείο) κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Η διάγνωση γιατρού επιβεβαίωσε την ύπαρξη όγκου και καρκίνου του μαστού.

 

 

Μετά την διάγνωση, η Gill έγραψε στο μουσείο εξηγώντας την ιστορία της "Ξέρω ότι δεν είναι αυτή η δουλειά της θερμικής κάμερας, αλλά για μένα ήταν πραγματικά μία επίσκεψη που μου άλλαξε τη ζωή." H Gill υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις, ώστε να μην γίνει μετάσταση του καρκίνου, ενώ οι διαχειριστές του μουσείου εξεπλάγησαν όταν η Gill μοιράστηκε την ιστορία της μαζί τους.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι θερμικές φωτογραφίες δεν αποτελούν επιστημονική και ιατρική μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως οι μαστογραφίες

 

Πηγή: PetaPixel