Άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας εις βάρος δημοσιογράφων έρχεται να προστεθεί στη σχετική "λίστα", αφού είναι η τρίτη φορά μέσα στον Φεβρουάριο του 2021 που αστυνομικοί επιτίθονται σε φωτορεπόρτερ εν ώρα εργασίας.

Μετά τη σύλληψη φωτορεπόρτερ από αστυνομικές αρχές και τις καταγγελίες για χτυπήματα από αστυνομικούς, μία ακόμη επίθεση έλαβε χώρα στις 26 Φεβρουαρίου, όταν ΜΑΤ επιτέθηκαν, έριξαν χημικά και απώθησαν φωτορεπόρτερ στο κέντρο της Αθήνας. 

 

 

 

 

 

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, καταδικάζοντας το γεγονός, κάνουν λόγο για "απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά συναδέλφων" και καλούν την Κυβέρνηση να "δοθεί εντολή να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα και να υπάρξουν συνέπειες για τους ένστολους που προφανώς βλέπουν τους φωτορεπόρτερ ως «θήραμα»"

 

Φωτογραφίες: Yannis Kemmos

 

Ολόκληρη η καταγγελία από την ΕΦΕ και την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου:

 

"Η ΕΦΕ μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας κατά εργαζομένων του Τύπου. Επτά (7) τραυματίες αυτή τη φορά, από απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά συναδέλφων μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Με την παρούσα επισυνάπτουμε και το σχετικό οπτικό υλικό.

Μετά απ’ όλα αυτά, καλούμε την κυβέρνηση να μας ενημερώσει αν οι υποσχέσεις που έχει δώσει για την «ποιότητα του δημοσίου διαλόγου», η υποστήριξή της απέναντι στα θύματα βίας (#metoo) και οι διαβεβαιώσεις της περί Ελευθερίας του Τύπου είναι απλώς κενά λόγια χωρίς καμία συνέπεια. Ποια είναι η «ποιότητα» του δημοσίου διαλόγου όταν οι εργαζόμενοι του τύπου δέχονται συνεχώς επιθέσεις και τρομοκρατούνται από τα ένστολα όργανα του κράτους;

Μπορεί και πρέπει να δοθεί εντολή να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Μπορεί και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τους ένστολους που προφανώς βλέπουν τους φωτορεπόρτερ ως «θήραμα» σε ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πρακτικές οι οποίες έχουν γίνει «συνήθεια». Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε «τα μάτια του κόσμου» όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο!"

 

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Yannis Kemmo