Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μερικές εφαρμογές και προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών για το κινητό. Γιατί το καλοκαιράκι συνεπάγεται με χαλάρωση, ηρεμία, γέλια, ξεκούραση και φυσικά εικόνες! Οι περισσότεροι το καλοκαίρι μας το περνάμε έξω από το σπίτι ή το γραφείο αφού προσπαθούμε συνέχεια να βρισκόμαστε μακριά από τα συνηθισμένα. 

Οι εικόνες που ανέφερα στην εισαγωγή είναι οι φωτογραφίες που βλέπουμε καθημερινά και προσπαθούμε να απαθανατίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα κινητά είναι ο πλέον ευκολότερος τρόπος να απαθανατίσουμε στιγμές της καθημερινότητας και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα. Πλέον, αρκετά κινητά έχουν φτάσει σε σημείο που μπορούν να ανταγωνιστούν ακόμη και κάποιες ερασιτεχνικές μηχανές.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν, θα σας αναφέρω κάποιες εφαρμογές για smartphone κινητά, ώστε να μπορείτε να επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες on the go! Έτσι μπορείτε να φτιάχνετε τις φωτογραφίες που τραβάτε σε καθημερινή βάση και να τις κοινοποιείτε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στα social media.

 

1. Snapseed

 

Το Snapseed είναι απίστευτα εύκολο στη χρήση και προσφέρει ταυτόχρονα και μια μεγάλη συλλογή εργαλείων που με σωστή χρήση μπορούν να μεταμορφώσουν τις φωτογραφίες σας. Βελτιώνει τα χρώματα, καθαρίζει την εικόνα από ανεπιθύμητα σημάδια, κροπάρει και διορθώνει ό,τι χρειάζεται. Μάλιστα, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της εφαρμογής είναι ότι προσφέρει καλύτερη ποιότητα στο export σε σχέση με άλλες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών.

 

 

 

Μεγάλη ποικιλία διαθέτει και σε δημιουργικά φίλτρα τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τις φωτογραφίες σας σε ασπρόμαυρες, να δώσουν διαφορετική υφή ή και να θαμπώσουν την κάθε εικόνα ή μέρος αυτής. Το Snapseed είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών επαγγελματικού επιπέδου το οποίο έχει δημιουργηθεί από την Google. Για τους γνώστες φωτογράφους είναι ένα δημιούργημα της Nick Collection με παρά πολλές επιλογές και δυνατότητες που σας λύνουν τα χέρια.

 

 Φωτογραφία: Καρατζόγλου Γιώργος

 

2. Pixlr – Free Photo Editor 

 

Πρόκειται για μία πλήρη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστούμε ενώ είμαστε "εν κινήσει". Το Pixlr μεταξύ άλλων περιλαμβάνει crop, αλλαγή μεγέθους, περιστροφή, διόρθωση χρωμάτων, αντίθεσης, αλλά και πολλά φίλτρα για να βελτιώσουμε/διορθώσουμε τις φωτογραφίες μας. Από τις πρώτες φωτογραφικές εφαρμογές που χρησιμοποίησα. Αρκετά εύκολη και απλή στο λειτουργικό της, ειδικά για να κάνετε και εσείς την αρχή στο mobile photography!

 

 
Φωτογραφία: Καρατζόγλου Γιώργος

 

3. Instagarm

 

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται συστάσεις για ένα από τα διασημότερα app. Το Instagram είναι από τις πρώτες εφαρμογές που κατεβάζουν όσοι έχουν ένα Smartphone, γεγονός που το μαρτυρούν οι 1 δις χρήστες του. Όλα ξεκίνησαν με μια τετράγωνη φωτογραφία και λίγες μικρές δυνατότητες επεξεργασίας. Πλέον, έχουν προστεθεί αμέτρητες δυνατότητες στην πλατφόρμα του Instagram, τόσο σε πλαίσια επεξεργασίας όσο και δημοσίευσης.

Για να είμαστε όμως και περισσότερο αυστηροί, η δυνατότητα editing δεν εκπροσωπεί πλέον κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό καθώς υπάρχουν και εφαρμογές που καταφέρνουν πολλά περισσότερα. Εκτός όλων αυτών όμως το istagram είναι και μια εφαρμογή που μπορείς να προωθήσεις τις εικόνες και να υπάρχει αλληλεπίδραση μέσα από likes και comments. Άλλωστε πλέον, οι περισσότεροι γνωστοί φωτογράφοι επεξεργάζονται τις εικόνες σε άλλη εφαρμογή και τις μοιράζονται μέσω instagram.

 

4. Lightroom

 

Το πιο γνωστό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων κυκλοφορεί και σε mobile έκδοση, φυσικά από τη μαγεία της τεχνολογίας Adobe Photoshop. Το Lightroom για το κινητό, σας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε και να μοιραστείτε τις φωτογραφίες επαγγελματικής ποιότητας από το smartphone ή το tablet σας. Προσφέρει ανώτερη λήψη εικόνας, επεξεργασίας και ποιότητας, με τη μεγαλύτερη ευελιξία και τον απόλυτο έλεγχο στην επεξεργασία.

 

 

5. Vcso

 

Το Vsco είναι το αντίπαλο δέος του Instagram, με μια όμως έντονη διαφορά: Είναι καθαρά φωτοκεντρική εφαρμογή με όλες τις έννοιες του όρου. Δεν επικεντρώνεται σε εφέ εντυπωσιακά και όμορφα φίλτρα, αλλά στην ρύθμιση των φωτογραφικών παραμέτρων κατά την διαδικασία της λήψης. Δίνει πολλές δυνατότητες στον φωτογράφο να ρυθμίσει το σημείο λήψης και να μπορεί να πραγματοποιήσει ειδική φωτομέτρηση. Διαθέτει αρκετές εξειδικευμένες επιλογές editing και αρκετά φίλτρα, όπως είναι γνωστό ότι διαθέτει και ιδιαίτερα presets στο light room για επαγγελματική χρήση.

 

 

Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, οι δυο εφαρμογές που χρησιμοποιώ περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες είναι το Snapseed και το Vsco. Μου λύνουν τα χεριά και μου δίνουν μια ελευθερία να φωτογραφίσω οτιδήποτε θέλω με το κινητό μου και να μπορέσω επί τόπου να το επεξεργαστώ και κατά συνέπεια να το κοινοποιήσω στα social media. Περιμένω τις γνώμες σας στα σχόλια! Εσείς ποιά εφαρμογή χρησιμοποιείτε περισσότερο;