Οι περισσότεροι φωτογράφοι είμαστε αγαπητοί στον κόσμο και αρκετά περιζήτητοι στις μέρες μας! Και την αγάπη αυτή που εισπράττουμε θέλουμε, να την ανταποδίδουμε μέσα από την καλή μας δουλειά.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, σημαντικές ή ασήμαντες, στις οποίες κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να συγκρατήσουμε τα νεύρα μας. Πρόκειται για τις ατάκες που μας λένε, είτε φίλοι μας, είτε κάποιος πελάτης, είτε ακόμη και κάποιος έτερος φωτογράφος οι οποίες σχετίζονται, φυσικά, με τη δουλειά μας.

Για να δούμε πόσοι από εσάς θα ταυτιστούν με αυτές:

 

"Τι ωραία φωτογραφία! Πρέπει να έχεις πολύ καλή φωτογραφική μηχανή!"

Κλασσική ατάκα, ίσως η πιο συνηθισμένη απ' όλες. Όσες φορές και να την ακούσεις θα σου προκαλέσει τον ίδιο ή και μεγαλύτερο εκνευρισμό! Φήμες λένε ότι οι άνθρωποι που το λένε αυτό, βλέπουν απέναντί τους μια μαϊμού με μια μαγική κάμερα στο χέρι.

 

"Μπορείς να μου δώσεις όλα τα RAW αρχεία από τη φωτογράφηση;"

Το να συνεργάζεσαι με έναν πελάτη ο οποίος γνωρίζει τί είναι τα RAW αρχεία, είναι καλό. Σωστά; Όχι! Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω συνεργαστεί με πελάτες οι οποίοι ζητάνε (ή ακόμη χειρότερα "απαιτούν") να έχουν όλες τις λήψεις που έγιναν σε μία φωτογράφηση, ακόμη και χωρίς επεξεργασία! Από την πλευρά του πελάτη ίσως να έχει κάποια λογική, αλλά από τη δική μας πλευρά σίγουρα όχι!

 

"Ανέβασα τη φωτογραφία που με έβγαλες και της έβαλα αυτό το φίλτρο, δεν είναι πολύ ωραία;"

Όχι.

 

"Μπορείς να σβήσεις την υπόγραφη σου; Χαλάει τη φωτογραφία"

Το ξέρω ότι δίνει τροφή για πολύ συζήτηση αυτή η ερώτηση, ωστόσο, να θυμάστε ότι "σε κάθε φωτογραφία, εκτός από αυτόν που απεικονίζεται, υπάρχει και ο φωτογράφος".

 

"Μπορείς να μου κάνεις αυτή τη φωτογραφία ασπρόμαυρη και να κρατήσεις το χρώμα μόνο σε ένα σημείο;"

Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα κλισέ, το οποίο ήταν μόδα για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με μερικές compact μηχανές μάλιστα να το ενσωματώνουν και σαν ξεχωριστή δυνατότητα λήψης!

Σχεδόν πάντα, η κανονική φωτογραφία θα είναι πολύ καλύτερη!

(Ωστόσο, σε όσους από εσάς αρέσει και θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να το κάνετε εύκολα και γρήγορα, ρίξ'τε μια ματιά στο σχετικό μας άρθρο. Ευχαριστώ.)

 

"Ωραία, μπορείς να με βγάλεις τώρα και με το κινητό μου για να την έχω;"

Υπάρχει κάποιος λόγος που χρησιμοποιώ έναν ολόκληρο εξοπλισμό για να βγάλω τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Επομένως, κάνε απλώς λίγη υπομονή και ίσως σου στείλω το αρχείο να το έχεις και στο κινητό σου.

 

"Μακάρι να ήμουν κι εγώ φωτογράφος... (οκ, μέχρι εδώ η φράση πάει καλά) ...και να τραβάω απλώς φωτογραφίες όλη μέρα!"

Ναι, σωστά, γιατί το μόνο που κάνουμε άλλωστε είναι ένα "κλικ"! Μη φανταστείς ότι χρειάζεται γνώσεις, εκπαίδευση, εμπειρία και κάποιο ταλέντο γι' αυτή τη δουλεια!

 

"Πώς λειτουργεί αυτό το πράγμα;"

Πρώτον, μπορεί να είναι η πρώτη φορά που πιάνεις DSLR στα χέρια σου, ωστόσο, πιστεύω, ότι "ένα απλό κλικ" μπορείς να το κάνεις. Δεύτερον, μίλα πιο όμορφα για τον έρωτα της ζωής μου.

 

Αυτές ήταν λοιπόν μερικές από τις φράσεις που εκνευρίζουν εμάς τους φωτογράφους! Ταυτιστήκατε; Ξεχάσαμε κάποια; Πείτε μας στα σχόλια!

Για περισσότερες ατάκες ρίξτε μια ματιά και στο β' μέρος του άρθρου!

 

Φωτογραφία άρθρου: Pete Leong