Η φωτογραφία είναι ένα μέσο με το οποίο πειραματίζεσαι συνεχώς. Παρακολουθείς εικόνες, διαβάζεις βιβλία, μελετάς φωτογράφους και συνέχεια προσπαθείς να αναπτυχθείς και να δημιουργήσεις ό,τι αντιπροσωπεύει πιο σωστά την προσωπικότητα σου.

Τα πρώτα χρόνια, αναζητώντας τη "ματιά" μου στη φωτογραφία, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω πώς έχει γίνει η σύνθεση κάποιον φωτογραφιών. Κοιτούσα εικόνες για πολλές ώρες αλλά σπάνια μπορούσα να καταλάβω με ποιον τρόπο δημιουργήθηκαν. Ένα από αυτά τα είδη που αδυνατούσα να κατανοήσω, είναι το λεγόμενο Levitation Photography, ένα αρκετά σουρεαλιστικό και μαγευτικό είδος φωτογραφίας.

Ευτυχώς υπάρχουν φωτογράφοι που μοιράζονται τις τεχνικές τους, έτσι ώστε αρχικά να κατανοήσουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό που βλέπουμε σαν τελική εικόνα, και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να φτάσουμε κι εμείς στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Φωτογραφία: Ravshaniya - 500px | Website

 

Το ελκυστικό στις φωτογραφίες αυτές είναι ότι ξαφνικά χάνεται η βαρύτητα. Το μοντέλο Ισορροπεί μέσα στην εικόνα με έναν μαγικό τρόπο, σαν να αιωρείται!

 

Φωτογραφία: Rey Vo Lution  - 500px | Facebook - Nikon D90  50mm

 

Στη συγκεκριμένη τεχνική ο εξοπλισμός παίζει πολύ μικρό ρόλο, καθώς όλο το βάρος πέφτει στη σωστή σκηνοθεσία και σύνθεση της εικόνας αρχικά, και στην επεξεργασία στο τέλος. Αυτό που σίγουρα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις αυτές τις μαγικές εικόνες είναι πολλές απλές φωτογραφίες σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όταν γίνει η σωστή σύνθεση μεταξύ τους να δημιουργηθεί η τελική εικόνα που έχεις σχεδιάσει στο μυαλό σου. Ένα τρίποδο επίσης είναι κάτι που σίγουρα θα χρειαστεί!.

 

Φωτογραφία: Sebastien Barriol - 500px Facebook | Website 

 

Φωτογραφία: Dani Diamond - 500px Facebook 

 

Ίσως από τα δυσκολότερα επίπεδα της τελική εικόνας είναι να φαίνεται μαγική, απόλυτα ρεαλιστική και καθόλου προβλέψιμη για τον τρόπο που έγινε η σύνθεση. Με τον όρο ρεαλιστική αναφέρομαι στις λεπτομέρειες που συχνά καθιστούν μια φωτογραφία αδιάφορη, λανθασμένη ή άριστη. Μια πολύ καλή λεπτομέρεια είναι η κίνηση το σώματος του μοντέλου σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δηλαδή, πρέπει η κίνηση που έχει δημιουργηθεί στο μοντέλο μας να είναι τόσο φυσική όσο και αν ήταν απλά μια απεικόνιση της. Αν λοιπόν το μοντέλο φαίνεται να αιωρείται, ταυτόχρονα πρέπει όλο το σώμα της να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Τα μαλλιά, τα ρούχα και τα άκρα του σώματος είναι συνήθως αυτά που μαρτυρούν το πόσο αληθοφανές είναι μια εικόνα.

 

 

Φωτογραφία:  Marina Gondra - 500px Facebook
 

Όπως ανέφερα το σημαντικότερο για μια πετυχημένη σύνθεση είναι η φυσική θέση του σώματος. Αν το μοντέλο είναι σε άλμα ή ξαπλωμένη, η γλώσσα του σώματος πρέπει να ταιριάζει με την κίνηση. Προσπαθήστε να φωτογραφίζετε με ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/200 ή μεγαλύτερη. Εάν δεν υπάρχει πολύ φως, απλά σηκώστε το ISO. Δεν θέλετε οι εικόνες να βγαίνουν θολές από αργές ταχύτητες κλείστρου. Για να κάνετε τα πράγματα ευκολότερα, μπορείτε να επικεντρωθείτε στο σώμα για μια λήψη, στη συνέχεια στο φόρεμα και στο τέλος στα μαλλιά. Μπορεί να είναι δύσκολο να συνδυάσετε τις εικόνες στο Photoshop, άλλα σε όλα τα είδη τής φωτογραφίας το μυστικό είναι η εξάσκηση!.

 

 

Το σημαντικότερο είναι να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη! Απαιτεί να είστε δημιουργικοί, υπομονετικοί και παθιασμένοι με τη λεπτομέρεια.

Θέλετε να επιχειρήσετε κι εσείς μια Levitation λήψη ή μήπως το έχετε ήδη κάνει; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω!