Βαρώσια, μια λέξη που στην Ελλάδα πολλοί μπορεί να τη γνωρίζουν. Πρόκειται για μια πόλη η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κυπριακής πόλης της Αμμόχωστου.

Πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν παραθεριστικό θέρετρο με πολύ σύγχρονα για την εποχή ξενοδοχεία, που γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη και η φήμη τους εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει εγκαταλειμμένη, ενώ μόλις το 2020 άνοιξε η είσοδος στην περιοχή για τον κόσμο.

 

 

Αυτή τη ευκαιρία άρπαξε ο φωτογράφος Dimitri Bourriau τον οποίον ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, για να δει και να φωτογραφίσει την περιοχή.

Ο ίδιος αφηγείται: «Ήταν πολύ εντυπωσιακό το να μπω στη Βαρώσια. Ήμασταν μόνο δύο άνθρωποι στην πόλη-φάντασμα με τα ποδήλατά μας, καθώς πήγαμε εκεί νωρίς το πρωί. Ακόμα και μόνοι μας, η “ένταση” ήταν παρούσα γιατί υπάρχουν κάμερες ασφαλείας παντού στην πόλη.» 

«Ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις πώς όλα έμειναν παγωμένα στο χρόνο, μόνο τα σπίτια άδειασαν και τα καταστήματα λεηλατήθηκαν. Οι πινακίδες είναι σκουριασμένες, αλλά μπορείτε εύκολα να ρίξετε μια ματιά από τα παράθυρα και να δείτε πώς είναι όλα μέσα!», συμπληρώνει.

 

 

Η πόλη έχει αδειάσει εντελώς από τα αντικείμενα που είχαν τότε οι κάτοικοι. Αυτό που παρατήρησε έντονα, είναι οι τρύπες που υπάρχουν στα κτίρια από σφαίρες που έπεσαν τότε.

«Εστίασα με τη φωτογραφική μου στη σκουριά και τα υπολείμματα ζωής. Οι μικρές λεπτομέρειες που φαίνονται στις φωτογραφίες μου, μαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου. Εστίασα ιδιαίτερα και στη φύση και την ανάκτησή της.», λέει ο ίδιος.

«Ο κεντρικός δρόμος (αυτός που έστησε ο στρατός) δεν ήταν αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο. Ήταν περισσότερο οι μικροί δρόμοι γύρω από εκεί, όπου ο άνθρωπος δεν πάτησε στο έδαφος! Για μένα, αυτοί οι δρόμοι λένε περισσότερες ιστορίες!», συμπληρώνει.

 

 

 

 Ακολουθήστε τον Dimitri Bourriau σε Instagram και Facebook.