Τα κινητά διαθέτουν εδώ και αρκετά χρόνια φωτογραφικές μηχανές, ωστόσο τελευταία έχουμε δει μια τεραστία εξέλιξη στις δυνατότητες που έχει η κάμερα με την οποία είναι εξοπλισμένα. Λόγω αυτής της εξέλιξης, καθώς επίσης και της συνήθειάς μας να έχουμε πάντα μαζί το κινητό μας, η φωτογράφιση με κινητό γίνεται ακόμη πιο διαδεδομένη και εύκολη σε σχέση με μια DSLR ή Mirrorless.

Παρακάτω θα δούμε 9 απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές, τις οποίες αν ακολουθήσετε θα δείτε αισθητή και άμεση βελτίωση στις εικόνες σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:


Βγάλτε πολλές φωτογραφίες

Στην ψηφιακή εποχή είναι πολύ εύκολο να βγάλουμε πολλές φωτογραφίες. Έτσι, εάν κάτι σας τραβήξει την προσοχή μην βγάλετε μόνο μια φωτογραφία. Δοκιμάστε από διάφορες προοπτικές και αποστάσεις μέχρι να βρείτε την καλύτερη.


Όχι στο ψηφιακό ζουμ

Κάνοντας ψηφιακό ζουμ η ποιότητα της φωτογραφίας μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Εάν θέλετε να φωτογραφίσετε κάτι που βρίσκετε μακριά σας προτιμήστε να πλησιάσετε το θέμα σας. Στα κινητά τελευταίας τεχνολογίας έχει προστεθεί και το οπτικό ζουμ με το οποίο δεν χάνουμε ποιότητα.


Σωστή εστίαση

Σιγουρευτείτε ότι το θέμα σας βρίσκεται σωστά εστιασμένο και καθαρό. Στα περισσότερα κινητά η εστίαση μπορεί να γίνει ακουμπώντας άπλα την οθόνη στο θέμα σας.

 

Σταθερή κάμερα

Τα κινητά δεν διαθέτουν συνήθως οπτικούς σταθεροποιητές εικόνας. Έτσι, η παραμικρή κίνηση κατά τη λήψη οδηγεί σε θαμπές φωτογραφίες στις οποίες πολλές φορές δεν ξεχωρίζει ούτε το αντικείμενο. Προσπαθήστε κατά τη λήψη να κρατάτε τη συσκευή σας όσο πιο σταθερά γίνεται ή βρείτε κάποιο σημείο στήριξης.


Καλός καθαρισμός του φακού και της οθόνης του κινητού

Η συχνή χρήση του κινητού οδηγεί στο να λερώνεται εύκολα ο φακός και η οθόνη επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα των φωτογραφιών.

 


Χρήση πανοράματος

Όταν έχουμε ένα αχανές τοπίο, ένα μεγάλο κτήριο η ένα μεγάλο βουνό η χρήση του πανοράματος είναι η καλύτερη επιλογή ώστε να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε όλο το θέμα μας σε μια φωτογραφία.

 

Χρήση φυσικών γραμμών

Οι γραμμές που υπάρχουν στο τοπίο ορίζοντας, δρόμος, κτήρια κτλ βοηθούν το μάτι του θεατή να “φτάσει” στο κυρίως θέμα μας. Εάν χρειαστεί αλλάξτε θέση και προσθέστε τες στο κάδρο σας. Οι κάθετες γραμμές δημιουργούν μια αυστηρότητα, οι οριζόντιες δίνουν μια αίσθηση ηρεμίας και οι διαγώνιες γραμμές παράγουν μια ένταση στην φωτογραφία μας.

 

Προσοχή στην τοποθέτηση του κύριου θέματος

Αν το φόντο από το θέμα σας έχει πολλά αντικείμενα και έντονα χρώματα προσπαθήστε να αλλάξετε την γωνία λήψης ώστε να τα περιορίσετε, εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο μετατρέψτε τη φωτογραφία σας σε ασπρόμαυρη. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τονίζουν την σχέση του φωτός και της σκιάς χωρίς να τραβάει προσοχή το χρώμα.

 

Όχι στην χρήση εφέ κατά την λήψη

Οι περισσότερες εφαρμογές για φωτογραφίες διαθέτουν διάφορα εφέ που ενσωματώνονται στη φωτογραφία κατά τη λήψη. Αποφεύγουμε όσο μπορούμε να τα τοποθετήσουμε κατά τη λήψη και προτιμούμε να κάνουμε την επεξεργασία των εικόνων αργότερα στο κινητό ή στον υπολογιστή μας.

 

Τέλος, εδώ θα βρείτε τις 5 καλύτερες εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών για κινητά και εδώ τα 4 από τα καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας για υπολογιστή. Επίσης πιθανόν να σας ενδιαφέρει το σχετικό άρθρο με τίτλο "Street Photography με κινητό;"

Μιας και μιλάμε για κινητά, μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο Instagram και να μοιράζεστε μαζι μας τις λήψεις σας στο #photocontestgr!